MS-medicatie misschien voordeel bij COVID-19

Bestond tot nog toe de vrees dat mensen met MS-medicatie extra risico lopen op en met het coronavirus COVID-19, een recent Brits onderzoek wijst eerder op het tegendeel. Misschien zijn MS-patiënten met een immunomodulerende therapie, in het Engels afgekort als DMT (disease-modifying therapy), zelfs wel in het voordeel.

Zo leren althans de eerste voorlopige resultaten van dit nog niet voltooide en ook nog niet door andere wetenschappers gecontroleerde onderzoek, gepubliceerd door de website MedRχiv (in het Engels uitgesproken als Med-Archive). Dit is een niet-commerciële Amerikaanse website voor onderzoek- en onderwijsinstellingen.

MS-medicatie misschien voordeel bij COVID-19
Stichting MS in Beeld: MS-medicatie misschien voordeel bij COVID-19

De onderzoekers ontdekten, dat veel MS-patiënten zonder DMT die getroffen zijn door het coronavirus, als gevolg daarvan een verslechtering ondervinden van hun situatie. Wat op zich zou pleiten voor snelle vaccinatie van mensen met MS.

Per e-mail

Het onderzoek is gedaan door het per e-mail benaderen van 978 MS-patiënten, van wie er 404 vragen hebben beantwoord. Van die 404 ondervond ongeveer de helft een terugslag door COVID-19-infectie, van wie 82 last kregen van nieuwe MS-symptomen. De onderzoeksresultaten lijken erop te wijzen dat vooral de effectievere DMT’s in staat zijn om de ontwikkeling van nieuwe MS-klachten tijdens een infectie tegen te gaan. Dat is opmerkelijk want het zijn juist deze MS-medicijnen waarvan sommigen zeggen dat het wellicht beter is te overwegen om gebruik ervan uit te stellen om de effectiviteit van een COVID-19-vaccin te verbeteren.

Die mogelijke verhoging van de doelmatigheid van een vaccinatie door het uitstellen van MS-medicatie berust overigens tot nog toe vooral op theorie en beperkte ervaringen met andere vaccinaties. Lopende onderzoeken gaan hier vrijwel zeker meer inzicht in geven. De verwachting is dan ook dat de adviezen in de loop van de tijd zullen veranderen.

Mavenclad

Dat er steeds meer bekend wordt over de invloed van DMT’s op de effectiviteit van de vaccins laat intussen ook een ander recent onderzoek zien. Over dit onderzoek is gepubliceerd door de Britse fondswerver MS UK . Er blijkt uit, dat de DMT Mavenclad (cladribine) geen nadelige invloed heeft op de werking van COVID-19 vaccins.

Video

Biomedisch technoloog dr. ir. Bram Platel heeft op basis van het MedRχiv- artikel een uitleggende video gemaakt voor de Stichting MS in Beeld:

Gevraagd naar zijn commentaar op de onderzoeks-publicatie zegt hij: “Die roept best wat vragen op. Want wat moet de neuroloog nu aanraden? Een DMT uitstellen in de hoop dat het coronavaccin dan misschien effectiever is, of juist niet omdat met DMT een nieuwe achteruitgang wellicht is tegen te houden?”

Bronnen: MedRxiv, MS-UK, Stichting MS in Beeld en redactie MSweb, gedubbelcheckt bij dr. ir Bram Platel (voorzitter/directeur Stichting MS in Beeld).

Misschien vind je dit ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.