COVID-19-vaccins en MS-medicatie kunnen meestal samen

De nu beschikbare COVID-19-vaccins zullen in de praktijk meestal goed te combineren zijn met alle MS-medicatie. Dit uitgangspunt van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) blijkt uit het afzonderlijke advies van de werkgroep aan alle MS-neurologen in Nederland. Het bulletin  is aan hen verzonden op 14 januari 2021.

Nederlandse Vereniging voor Neurologie

In sommige gevallen heeft het volgens de MS-werkgroep de voorkeur om een tijdruimte in te lassen tussen een coronavaccin en bepaalde therapieën. Maar, in tegenstelling tot wat tot nog toe werd gedacht, meestal niet. De werkgroep merkt op dat er trouwens “door de ingewikkelde logistiek rondom de vaccinatieplanning” nu wat dit betreft nog geen maatwerk is te leveren.

“Als er in de toekomst beter gepland kan worden wanneer de vaccinatie plaatsvindt, heeft het de voorkeur om bij bepaalde medicijnen een periode te laten zitten tussen de laatste gift en de vaccinatie“, zo schrijft de werkgroep. “De reden is dat het vaccin dan waarschijnlijk beter zal werken”.

Immuunsuppressiva

Nederlandse Vereniging voor Neurologie (Werkgroep MS) - Advies COVID-19 vaccinatie per immuunsuppressivum
Nederlandse Vereniging voor Neurologie (MS-werkgroep) – Advies COVID-19 vaccinatie per immuunsuppressivum

Uit het advies blijkt dat de MS-werkgroep het liefst ziet, dat vaccinatie minimaal twee weken plaats heeft voordat een MS-patiënt begint met geneesmiddelen die de werking van het afweersysteem remmen, de zogeheten immuunsuppressiva. “Dan is in elk geval de essentiële eerste dosis van het vaccin zonder immuunsuppressiva toegediend”, zo schrijft de groep. “Bij voorkeur wordt langer gewacht, zodat ook de tweede dosis kan worden gegeven voor start van immuunsuppressiva, maar dat zal in de praktijk vaak niet mogelijk zijn”. In een overzichtje noemt de MS-werkgroep alle beschikbare therapieën afzonderlijk.

Voorzitter dr. Jop Mostert van de MS-werkgroep heeft MSweb op verzoek een korte uitleg gegeven over deze materie. Zie het kader hieronder.

Toelichting

De landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) waarbij alle MS-neurologen zijn aangesloten heeft een advies uitgebracht over hoe er gehandeld moet worden als mensen met MS de mogelijkheid krijgen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19.

Voor dit advies is gebruik gemaakt van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en is er gekeken naar internationale adviezen, zoals die van de Internationale MS-federatie (MSIF)en andere landen. Het advies gaat over de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna. Dit zijn de vaccins die nu in Nederland gebruikt worden.

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het vaccin schadelijk is voor mensen met MS. Voor mensen die medicijnen gebruiken tegen de MS zijn er geen aanwijzingen voor veiligheidsproblemen.

Het advies aan alle mensen met MS is om zich te laten vaccineren op het moment dat ze de kans krijgen. Dit geldt ook voor mensen met ziektemodulerende therapie, waarbij het niet uitmaakt welke therapie gebruikt wordt, en waarbij het niet uitmaakt wanneer de laatste inname van medicatie is geweest.

Na een kuur methylprednisolon, ocrelizumab, alemtuzumab en cladribine bestaat de kans dat het vaccin minder goed werkt. Daarom zou het de voorkeur hebben om een tijd tussen de laatste kuur en het vaccineren te laten zitten. Zie de tabel op deze pagina voor de ideale tijdintervallen. In de praktijk valt het moment van vaccineren nu niet goed te plannen en daarom is voorlopig het advies aan mensen met MS om zich te laten vaccineren als ze de kans krijgen. Mocht de oproep tot vaccinatie rondom een kuur van bovengenoemde medicatie vallen dan is het advies om te overleggen met de behandelend neuroloog. Mogelijk kan de kuur uitgesteld worden zodat er eerst gevaccineerd kan worden.

Mensen die moeten starten met medicijnen tegen MS kunnen dit gewoon doen. Zij hoeven niet eerst gevaccineerd te worden tegen COVID-19. Als de oproep tot vaccinatie samenvalt met de start van medicatie is het advies om te overleggen met de behandelend neuroloog. Mogelijk kan het dan verstandig zijn om de start van de medicatie kortdurend uit te stellen.


Bronnen:
voorzitter dr. Jop Mostert van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en de redactie van MSweb; 16 januari 2021.

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.