MS en Covid-19

Door corona verergert MS. Ziekte beïnvloedende medicijnen verminderen de kans op het ontwikkelen van nieuwe MS-symptomen tijdens de corona-infectie.

MS en Covid-19Multiple sclerosis kan verergeren door infecties. De effecten van een coronabesmetting (COVID-19) op MS zijn onbekend. Het doel van deze Britse studie is om het effect van corona op nieuwe en bestaande MS-symptomen te begrijpen.

Het onderzoek

De ‘COVID-19 and MS study’ is een doorlopend, verkennend bevolkingsonderzoek uitgevoerd als onderdeel van het MS Register in Groot Brittannië (In dit register word informatie aangeleverd door mensen met MS en behandelaar verzameld om meer kennis over MS te krijgen).

Mensen met MS die corona hebben gehad, werden uitgenodigd om per email een vragenlijst te beantwoorden over hun MS-symptomen tijdens de corona-infectie. Een verergering van MS werd gedefinieerd als het ontwikkelen van nieuwe MS-symptomen en/of het verergeren van bestaande MS-symptomen.

Bij 57% (230/404) van de mensen verergerden de MS klachten tijdens hun corona-infectie. 82 mensen kregen nieuwe symptomen, bij 207 namen bestaande klachten toe en 59 gaven aan dat hun bestaande klachten verergerden én ze er nieuwe symptomen bij kregen.

Ziekte beïnvloedende medicijnen verminderden de kans op nieuwe MS-symptomen tijdens corona. Mensen met een hogere webEDSS-score en mensen die al langer MS hebben, hadden meer kans op het verergeren van bestaande symptomen tijdens de corona infectie.

Bron: Afagh Garjani et all;
Mult Scler Relat Disord 2021 May 5

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34010764/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.