Meeste MS-consulten telefonisch; Fampyra-testen uitgesteld

Neurologen doen in deze coronatijd de meeste consulten van MS-patiënten voorlopig telefonisch, zo blijkt uit een rondvraag. “Tenzij een nadere beoordeling snel nodig is”, zo laten de academische MS-centra van Amsterdam en Rotterdam snel weten.

dr. Brigit de Jong van Vumc MS centrum en het Cognitie expertisecentrum
dr. Brigit de Jong

De neuroloog dr. Brigit de Jong (MS-centrum Amsterdam en lid Medische Adviescommissie MS Vereniging Nederland) legt uit, dat het centrum van al zijn patiënten is nagegaan of er mensen bij zijn met een medicatie die van invloed zou kunnen zijn op het verlagen van het aantal witte bloedcellen.

Dat zou namelijk volgens internationale adviezen een risico kunnen vormen in verband met het coronavirus. “We zullen bij sommige mensen de komende tijd extra bloedcontroles uitvoeren om dat zo goed mogelijk in de gaten te houden”. Dr. De Jong voegt er overigens aan toe, “veel begrip te hebben gekregen van patiënten dat het nu zo loopt”.

Haar Amsterdamse collega dr. Bob van Oosten zegt zich intussen wel een beetje zorgen te maken over de mogelijke terughoudendheid van mensen met MS om zich bij een specialist te melden als dat eigenlijk geboden is. “Al gaat het uit de aard der zaak bij MS om wat minder dringende aangelegenheden dan bij iemand die zich met pijn op de borst toch maar niet meldt bij een cardioloog”.

Los daarvan proberen hij en zijn collega’s in elk geval tijd vrij te maken voor mensen die voor een tweede oordeel, een zogehete ‘second opinion’, willen langskomen en niet langer kunnen wachten.

Neuroloog dr. Jan Meilof (MS Centrum Noord Nederland in Groningen): “Hier in het Noorden gaat het goed. Veel bellen in plaats van polibezoeken, maar zo houden we wel contact met onze patienten”.

Fampyra

Dat er in deze periode niets terechtkomt van de door het Zorginstituut Nederland verplicht gestelde tussentijdse tests voor mensen die voor een mobiliteitsprobleem het medicament Fampyra krijgen voorgeschreven, vinden de neurologen geen probleem “Daar vinden we vast een oplossing voor”, aldus Bob van Oosten.

Corona-dokters

Voor sommige MS-neurologen is het karakter van het werk nog meer veranderd. “Ons leven staat op zijn kop. We worden meer en meer als Corona-dokters ingezet”, zegt prof. Dr. Raymond Hupperts. Hij is met het MS-centrum in het Sittardse Zuderland-ziekenhuis verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Het MS-werk neemt hij zoveel mogelijk van zijn assistenten over. Zo moet voor sommige MS-patiënten de therapie worden aangepast. “Het eind is voorlopig niet in zicht. Alle vrije dagen zijn ingetrokken”.

Bij regionale centra is een zelfde geluid horen. Dr. Gerald Hengtman (Catharina-ziekenhuis Eindhoven, tevens voorzitter Stichting MS Zorg Nederland): “Alleen hoge spoed wordt nog gezien. Artsen en verpleegkundigen van onder andere neurologie staan stand-by om eventueel ingezet te worden op de corona-afdelingen als de drukte verder toeneemt”.

Dr. Brechtje Jelles (Gelre Ziekenhuizen): “Ik denk ook dat we nog geen idee hebben hoe we de berg niet-spoedeisend werk, die we nu voor ons aan het uitschuiven zijn, straks moeten gaan bijbenen”.

Ook zij vindt het tijdelijk vervallen van de looptesten voor Fampyra geen probleem. “Lijkt mij een voorbeeld van iets echt–niet-spoedeisend. Denk dat iedereen die al Fampyra gebruikt, dat zal kunnen blijven doen voorlopig. Een looptest zal bovendien ook digitaal kunnen. Met een filmpje en een stopwatch moet je een eind kunnen komen”.

Bronnen: diversen neurologen onder wie vier leden van de Medische Adviescommissie MS Vereniging Nederland: Brigit de Jong, Jan Meilof, Gerald Hengstman en Brechtje Jelles; 7 april 2020.

 

Meer lezen over corona en MS?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.