Mogelijk coronavaccin voor Europa gecontracteerd

De vaccinalliantie van Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland, heeft afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van een coronavaccin. Als de ontwikkeling van het vaccin goed verloopt, komen vanaf eind 2020 stapsgewijs zo’n 300- tot 400 miljoen vaccins voor Europa beschikbaar,  schrijft minister Hugo de Jonge (VWS)  aan de Tweede Kamer.

De vier landen bundelden eerder deze maand hun krachten in de zogeheten ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’ om te zorgen voor een sterke onderhandelingspositie in de zoektocht naar een coronavaccin.

De samenwerking stelt hen in staat om snel resultaat te bereiken in de gesprekken met de farmaceutische industrie over veelbelovende vaccininitiatieven. De afspraken met AstraZeneca zijn de eerste om te zorgen dat een potentieel coronavaccin voor Europa snel beschikbaar kan komen. Het gaat om 300 miljoen vaccins, mogelijk uit te breiden naar 400 miljoen.

De EU-lidstaten krijgen allen de mogelijkheid om onder dezelfde voorwaarden mee te doen in deze door de kopgroep gemaakte afspraak. Als het vaccin beschikbaar komt, wordt het vaccin verdeeld op basis van het aantal inwoners per land. Eind 2020 komen de eerste vaccins voor Nederland beschikbaar.

Minister De Jonge:

“Heel belangrijk dat we vandaag deze stap kunnen zetten. Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het virus. Totdat het vaccin er is, zal het virus onder ons zijn en de kop opsteken. Aan een vaccin wordt met man en macht gewerkt. Wij willen daarbij samenwerken en wedden op meerdere paarden tegelijk, omdat je van tevoren niet weet wie de race gaat winnen.”

De onderzoekers van AstraZeneca werken op dit moment aan een grootschalig klinisch onderzoek, waarbij het vaccin op ruim 10.000 mensen zal worden getest. Aanvullend onderzoek zal later deze maand plaatsvinden met nog eens 30.000 deelnemers.

Of het vaccin daadwerkelijk in productie kan worden genomen, is helaas nog  onzeker, De kans op mislukking is in elk van de ontwikkelfasen tot het einde aanwezig. De alliantie verkent daarom gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven  en beoogt in te zetten op meerdere initiatieven.

De komende dagen en weken gaan de landen in overleg met geïnteresseerde andere lidstaten en de Europese Commissie hoe zij kunnen aansluiten. De alliantie heeft als belangrijke doelstelling dat alle EU-lidstaten kunnen aansluiten.

Bron: Ministerie VWS Rijksoverheid

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.