Kleine wijzigingen COVID-19-advies MS-neurologen

De MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft enkele kleine veranderingen aangebracht in haar landelijk COVID-19-advies. Eigenlijk is het enige grote verschil in het communiqué van 10 juli 2020, vergeleken met precies twee maanden daarvoor, dat iets soepeler valt om te gaan met de medicijnen Ocrevus (werkzame stof ocrelizumab), Mavenclad (cladribine) en Lemtrada (alemtuzumab).

Op 10 mei stond nog in het advies dat het in verband met het coronavirus waarschijnlijk beter was even géén gebruik te maken van deze MS-remmende medicatie. Nu is de boodschap aan de neurologen: Zo nodig “een volgende gift ocrelizumab één tot enkele maanden uitstellen” en “wees zeer terughoudend met het geven van cladribine en alemtuzumab”. Dat komt eigenlijk neer op: alleen gebruiken als het veilig is.

Nu er wat meer ervaring is met het virus legt de MS-werkgroep wat betreft die veiligheid uit, dat het van belang is er bij MS-patiënten met deze medicatie vooral goed op te letten wat de algemene toestand is van de patiënt, en of sprake is van andere risicofactoren. Bijvoorbeeld overgewicht, roken, oudere leeftijd, of verlaagde mobiliteit. Tot die risicofactoren hoort ook een mogelijk tekort aan bepaalde witte bloedcellen, de B-cellen. In deze gevallen zou een verhoogd risico kunnen ontstaan op een ernstiger beloop van COVID-19.

Terzijde merkt de MS-werkgroep op dat het ook mogelijk is iets soepeler te zijn met sommige MS-medicatie als er in de regio waar de patiënt woont bijna geen COVID-19 voorkomt, of als de patiënt weinig in aanraking komt met anderen. In het jargon van de neurologen gaat het dan om “ontbreken van risicofactoren voor een ernstiger beloop van COVID-19 en gunstige epidemiologische vooruitzichten”.

Het communiqué van de MS-werkgroep van de NVN kun je hier     lezen.

Bronnen: de MS-werkgroep NVN, MS in Beeld en redactie MSweb.

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.