Kabinet dient nieuwe coronawet in

Het kabinet-Rutte heeft het wetsvoorstel waarin de coronamaatregelen worden vastgelegd ingediend bij de Tweede Kamer. De tijdelijke wet moet de noodverordeningen vervangen. De wet geldt een halfjaar, met de mogelijkheid haar eerder buiten werking te stellen of met telkens drie maanden te verlengen.

corona wet Den HaagMet de nieuwe wet komen ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en de Raad van State om de juridische basis van de coronamaatregelen beter te regelen.

 Geen extra bevoegdheden

Het kabinet krijgt met deze wet geen extra of andere bevoegdheden. Het parlement krijgt die wel. Nieuwe maatregelen moet het kabinet straks eerst voorleggen aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden krijgen meer mogelijkheden om een controlerende rol te spelen.
Na adviezen van onder meer de Raad voor de Rechtspraak, Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State heeft het kabinet het aanvankelijke voorstel flink aangepast. Zo is handhaving bij mensen thuis niet aan de orde en er is expliciet opgenomen dat coronaboetes niet leiden tot een weigering van de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

De Tweede Kamer beslist wanneer ze het wetsvoorstel gaat behandelen. Daarna gaat het naar de Eerste Kamer voordat de wet in werking kan treden.

Bron: Skipr

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.