MSIF beveelt alle MS-patiënten aan: inenten tegen COVID-19

De Internationale MS-federatie (MSIF) beveelt alle MS-patiënten aan, zich – zodra dat mogelijk is – te laten inenten tegen het coronavirus COVID-19. Dit geldt ook voor patiënten met MS-medicatie. 

MSIF: Inenten tegen COVID-19
MSIF: Inenten tegen COVID-19

Deze boodschap staat centraal in het nieuwe, bijgewerkte advies – datum 13 januari 2021- van de MSIF. Letterlijk staat er midden in dat verhaal nu voor het eerst: People with MS should get a COVID-19 vaccine. Met de toevoeging – vertaald: “De risico’s van de ziekte van COVID-19 wegen zwaarder dan de mogelijke risico’s van het vaccin”.

Het bulletin van de MSIF is voor de eerste helft een vrijwel ongewijzigde herhaling van de stellingen in het advies van 23 oktober 2020. Het verschil is vooral dat er inmiddels vaccins tegen het coronavirus beschikbaar zijn. Daaraan is het tweede deel gewijd van het nieuwe bulletin. Twee daarvan behandelt de MSIF nu kort, te weten de zogeheten mRNA-vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna.

‘Veilig’

Zoals ook elders op MSweb valt te lezen, op basis van eerdere onderzoeken, acht ook de MSIF “deze mRNA-vaccins veilig voor mensen met MS”. En wel omdat deze vaccins geen – riskante – levende cellen gebruiken, maar een deeltje van de genetische code van het coronavirus zelf. Uitleg hierover is te vinden op youtu.be/w8_wuMkCfuE

De MSIF voegt er overigens aan toe, dat gegevens over de veiligheid en effectiviteit hiervan “specifiek voor mensen met MS nog niet beschikbaar zijn”. Mede daarom roept de MSIF elke MS-patiënt op, over het eventuele toepassen van een coronavaccin altijd ruggespraak te houden met de behandelend neuroloog.

Belangrijkste stellingen

In het deels hernieuwde MSIF-bulletin zijn verder de belangrijkste stellingen:

  • Praat met uw zorgverlener over optimale zorgplannen.
  • Veel MS-veranderende therapieën – de zogeheten DMT’s – werken door het immuunsysteem te onderdrukken of te wijzigen. Sommige MS-medicijnen kunnen de kans op complicaties door COVID-19 vergroten, maar dit risico moet worden afgewogen tegen de risico’s van het stoppen of uitstellen van de behandeling.
  • We raden mensen met MS die momenteel DMT ‘s gebruiken aan om door te gaan met hun behandeling, tenzij hun behandelende arts hen adviseert om te stoppen.
  • Het is onwaarschijnlijk dat interferonen en glatirameeracetaat een negatieve invloed hebben op de ernst van COVID-19. Er is voorlopig bewijs dat interferonen de noodzaak van ziekenhuisopname kunnen verminderen als gevolg van COVID-19.
  • Mensen met MS die dimethylfumaraat, teriflunomide, fingolimod, siponimod of natalizumab gebruiken, lopen geen verhoogd risico op ernstigere COVID-19-symptomen. Het is ook onwaarschijnlijk dat mensen met MS die ozanimod gebruiken een verhoogd risico lopen.
  • Er zijn aanwijzingen dat ocrelizumab en rituximab zouden kunnen leiden tot een verhoogde kans op een ernstigere vorm van COVID-19.
  • Er zijn meer gegevens nodig over het gebruik van alemtuzumab en cladribine.
  • Mensen met progressieve MS, mensen die ouder zijn, mensen met een hogere lichamelijke handicap en mensen met een bijkomende andere aandoening alsmede negroïde mensen met MS en mogelijk Zuid-Aziatische mensen met MS, behoren tot de groepen met het hoogste risico op ziekenhuisopname vanwege COVID-19.

Het bulletin is samengesteld door een internationale groep MS-deskundigen. Onder hen is voor Nederland professor dr. Joep Killestein van het MS-centrum Amsterdam.

MS-werkgroep NVN

Te verwachten is dat binnen enkele dagen ook de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) met aanbevelingen komt. De MS-werkgroep is hierover op dit moment in overleg en wil nadrukkelijk tevens rekening houden met de laatste adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in Nederland de centrale adviseur op coronagebied. Ook van de Nederlandse MS-deskundigen weten we al, dat er geen aanleiding is te denken dat de risico’s van bijwerkingen van anti-coronavaccins groter zijn dan de risico’s die samenhangen met COVID-19 zelf.

Zie daarvoor ook het filmpje over dit thema van de Stichting MS in Beeld. Dat is intussen – stand 14 januari 2021 – al meer dan 4345 keer bekeken, zo meldt ons de maker Bram Platel. Hij gaat het filmpje uitbreiden op basis van de nieuwste uitleg van onder meer de MSIF en de NVN. Ook wil hij daarmee enig tegenwicht bieden aan enkele solistische wetenschappers – niet specifiek deskundig op het gebied van MS – die via uiteenlopende media vaccinatie tegen COVID-19 afraden.

Bronnen: MSIF*, Stichting ‘MS in beeld’ en MSweb dd 14 januari 2021

*Lees hier de Nederlandse vertaling van het MSIF bulletin (PDF)

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.