MS in Beeld: Hoezo zijn de coronavaccins veilig?

Biomedisch technoloog dr. ir. Bram Platel presenteert op de website van zijn stichting MS in Beeld een nieuwe samenvatting van de huidige stand van zaken over COVID-19 en MS inclusief een videofilmpje van ongeveer 8 minuten. Bram legt in dat filmpje vooral in het kort uit hoe de vaccins tegen het coronavirus zijn ontwikkeld en waarom mensen met MS zich geen zorgen hoeven te maken over bijwerkingen op de lange termijn. Je kunt de video hieronder kijken. 

Is het coronavaccin veilig bij MS?Dat het allemaal supersnel is gegaan wil niet zeggen dat er onderzoeksfases zijn overgeslagen, zo betoogt Bram Platel. Er zijn overigens ook tientallen mensen met MS getest, alleen niet specifiek herkenbaar als MS-patiënt. Bij geen van de testpersonen is een probleem ontstaan, “dus ook niet bij mensen met MS”.

Bram wijst erop dat er wereldwijd inmiddels al meer dan 200 miljoen vaccinaties tegen corona zijn gegeven en dat daarbij is gebleken dat de bijwerkingen meevallen. “Ze vallen in het niet bij het risico dat een corona-virusinfectie zelf met zich mee kan brengen. En dat is heel belangrijk, het middel is niet erger dan de kwaal”.

In zeldzame gevallen kan bij mensen met MS een vaccinatie volgens hem misschien wel een zogenoemde pseudo-schub uitlokken.

Bram Platel: “Dat betekent dat je na zo’n vaccinatie tijdelijk meer last zou kunnen hebben van je MS-klachten. Dit komt doordat je lijf druk bezig is om een immuunreactie te maken op het vaccin. Daar kun je zelfs een beetje koorts van krijgen. Dat is hartstikke normaal. Gelukkig gaat dat vanzelf weer over en laat zo’n pseudo-schub geen blijvende schade achter”. In het filmpje heeft Bram het erover dat hij dezelfde terugslag trouwens heeft ervaren nadat hij dinsdagavond 16 februari 2021 – voor hem midden in de nacht – had deelgenomen aan een intensieve internetsessie met medisch specialisten en verpleegkundigen over dit thema.

Bron: Stichting MS in Beeld, tijdelijk gevestigd in Manilla, Filippijnen

 

Tip! Een uitgebreide versie van dit filmpje kijk je hier of op Youtube.com/MSwebNL.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.