Geen groter risico op COVID-19 door MS-remmers

Onderzoek in Frankrijk onder een groep van 347 MS-patiënten die COVID-19 hadden of een vermoeden daarvan toont aan dat gebruikers van ziekteremmende medicijnen niet vaker dan anderen ernstige COVID-19 ontwikkelen.

Er zijn veel verschillende medicijnen om MS te remmenEen grotere bedreiging vormt de mate van invaliditeit gemeten op de zogeheten EDSS-schaal. Ook een hogere leeftijd en zwaarlijvigheid vormen een veel groter risico voor het krijgen van zware COVID-19 klachten.

De uitslag van dit onderzoek geeft MS-patiënten en hun behandelaars belangrijke informatie bij het nemen van een beslissing ten aanzien van hun behandeling en het omgaan met COVID-19. Tot nog toe hield de Internationale MS-Federatie (MSIF) er rekening mee dat sommige ziekteremmende MS medicijnen een grotere kans op ernstige COVID-19 zouden geven.

Vandaar enkele maanden geleden de aanbeveling van de MSIF om, tijdelijk, het stoppen met het gebruik ervan te overwegen.

Het nieuwe onderzoek wijst er eerder op dat dit niet nodig is. Leeftijd, te dik zijn en een hoge invaliditeit zijn veel grotere risicofactoren.
In een eerder artikel schreven we al dat er twijfel bestond of het gebruik van ziekteremmende medicijnen een negatief effect had op het krijgen van COVID-19. Het toenmalige artikel was gebaseerd op een klein onderzoek onder 44 Nederlandse mensen met MS die COVID-19 hadden gekregen.

Bronnen:

https://www.ms-uk.org/people-ms-may-not-have-higher-risk-severe-covid-19-infection

www.msweb.nl/actueel/dossiers/corona/kleine-wijzigingen-covid-19-advies-ms-neurologen/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.