MSIF concludeert: MS-patiënten geen aparte risicogroep COVID-19

De Internationale MS-federatie (MSIF) beschouwt mensen met MS niet als een aparte risicogroep voor het krijgen van COVID-19. Zo blijkt uit de oktober-editie van de MSIF-adviezen over het coronavirus.

De MSIF herhaalt daarin de stelling van juni 2020 dat alleen MS-patiënten met een progressieve vorm – zowel PP MS als SP MS – mogelijk een iets groter risico lopen, naast mensen die ouder zijn dan 60 en een hoge invaliditeitsgraad hebben. Hetzelfde geldt voor MS-patiënten die bijkomende aandoeningen hebben als obesitas, diabetes of een hart- of longziekte. De oktober-‘update’ is gebaseerd op de constateringen van neurologen en COVID-experts in een vijftigtal landen.

DMT en aHSCT

Net als in de juni-editie gaat de MSIF uitgebreid in op het gebruik van ziekte- wijzigende therapieën door mensen met MS, in het Engels afgekort DMT.

Van de meeste daarvan oordeelt de MSIF dat er aanwijzingen zijn dat ze eerder de kans op COVID-19 verminderen dan vergroten. Dat zou althans zeker kunnen gelden voor de interferonen en glatirameeracetaat. Als enige mogelijke uitzonderingen op deze regel noemt de MSIF ocrelizumab en rituximab.

Twijfels zijn er ook nog veel over de invloed van alemtuzumab en cladribine. Maar ook van die medicatie zegt de MSIF dat iemand met MS niet zonder ruggespraak met de neuroloog van de voorgeschreven medicatie moet afwijken. Dit zou namelijk een slechte invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de MS.

Het MSIF-advies aan MS-patiënten die kiezen voor stamceltherapie (aHSCT) is om na behandeling minimaal zes maanden isolatie in acht te nemen.

Bronnen: MSIF – inclusief de mogelijkheid deze tekst in het Nederlands te vertalen – en redactie MSweb

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.