Ervaringen met MS en het coronavirus

Wat gebeurt er als je MS hebt, en je raakt besmet met het coronavirus, oftewel je loopt de ziekte COVID-19 op? Wat zijn de gevolgen voor je MS, ook in verband met het gebruik van remmende medicatie?

Dr. Barry Singer (@drbarrysinger), MS-specialist en directeur van het MS-centrum in St Louis (USA) stelde die vraag op twitter. Hij  kreeg reacties van over de hele wereld, over het algemeen bemoedigend:

“Griepachtige verschijnselen, maar het gaat goed”.

Dr. Barry Singer (@drbarrysinger), MS-specialist, vraagt op twitter om ervaringen omtrent MS patienten en coronaGiovanna Borriello (@GiovannaBorri19): “In Rome hebben we één man met MS, en positief voor het coronavirus. Hij gebruikt natalizumab (Tysabri). Hij heeft feitelijk alleen koorts en wordt thuis in de gaten gehouden. Eén vrouw die dimethylfumaraat (Tecfidera) gebruikt is wel in het ziekenhuis opgenomen met koorts en kortademigheid. Goed herstel binnen een paar dagen.

AnnekeVdWalt (@anneke_vdw): “Vandaag een geval van iemand in Australië met COVID19 die ocrelizumab (Ocrevus) gebruikt. Een mild verloop van de infectie. Het gaat goed met haar.”

Elisabeth G. Celius (@CeliusElisabeth): “Eén patiënt met besmetting kort na de eerste behandelweek in het tweede jaar van cladribine (Mavenclad). Tot nu toe symptomen vergelijkbaar met die van gezonde mensen.”

NeuroImmunology Club (@NeuroImmunology): “Eén patient die ocrelizumab (Ocrevus) gebruikt is besmet. Griepachtige verschijnselen, maar het gaat goed.”

Susana Sainz de la Maza (@S_SainzdelaMaza): “Ik heb een vrouw (40) met een recente diagnose RRMS, die nog geen remmende medicatie gebruikt. Hoge koorts, droge hoest en ademnood door dubbele longontsteking. Sterk verminderd aantal witte bloedcellen (lymfopenie) en verhoogde ontstekingswaarde (CRP) in het bloed. Behandeling gestart met een virusremmer en chloroquine.”

Pablo Nieto (@IlNeuroDoktorMS): “Ik heb één patiënt. Dubbele longontsteking. 68 jaar. De laatste twee jaar zonder remmende medicatie (daarvoor Rebif). Vorige week uit het ziekenhuis thuisgekomen na een opname van twee weken. IC was niet nodig.”

AnnekeVdWalt (@anneke_vdw) “Een geval van COVID-19 bij een patiënt die fingolimod (Gilenya) gebruikt. Hoesten, 38,3 graden koorts. Herstelde spontaan na drie dagen en vandaag (de vierde dag) bijna weer terug naar normaal. De laatste keer waren lymfocyten 0,5. We kunnen geen conclusies trekken uit een paar gevallen, maar dankbaar voor wat goed nieuws.”

Bemoedigend nieuws

Dit lijkt goed nieuws, vooral voor patienten die natalizumab (Tysabri) en ocrelizumab (Ocrevus) gebruiken, allebei medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden. Er waren zorgen dat mensen die deze en andere MS-remmers gebruiken extra vatbaar zijn voor besmetting. Deze informele reacties geven een indicatie dat dat mee kan vallen.

Singer zou graag van meer mensen met MS horen die het coronavirus hebben opgelopen, of van hun neuroloog, via Twitter met de hashtag #MSCOVID19. Zijn twitteraccount is twitter.com/drbarrysinger.

Hij zegt dat het “belangrijk is dat we ervaringen van over de hele wereld delen om advies te geven en belangrijke beslissingen te nemen voor de behandeling”.

Op twitter vind je meer ervaringen van artsen en wetenschappers over mensen met MS én het coronavirus via twitter.com/search?q=%23MSCOVID19

Bronnen: Auteur Ed Tobiasmultiplesclersosisnewstoday

 

Lees ook

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.