Maar wat als je door MS geen mondkapje kunt omdoen?

In het openbaar vervoer moeten mensen in deze coronatijd een mondkapje dragen, in winkels is het een dringend advies. Maar wat als je door je ziekte niet in staat bent zelf zo’n mondkapje om te doen? Zoals onze bekende MSweb-blogger Geert Jan den Hengst (1970). Als er een mondkapjes-plicht komt, moet je mensen zoals Geert Jan daarvan dan maar vrijstellen?

COVID-19 en mondkapjeDat was althans maandag 26 oktober 2020 wel de uitkomst van een item op de regionale tv-zender RTV Oost. Geert Jan den Hengst – hij kreeg in 1999 de diagnose secundair progressieve MS ( SPMS ) – was er uitvoerig in beeld. Geert Jan kan zijn ledematen niet bewegen en woont daarom in een zogeheten Fokuswoning, in de wijk Stadshagen in Zwolle.

Hij regisseert zijn leven vanuit een elektrische rolstoel met kinbesturing. Ook in deze coronatijd. En dan ondervindt hij een heel bijzonder probleem. Graag zou hij het advies willen opvolgen een mondkapje te gebruiken. Een mondkapje bij een bezoek aan een winkel of bij het vervoer met een taxi. Maar dat is lang geen vanzelfsprekendheid. Want hij kan dat eenvoudigweg niet zelf.

Wat is dan wijsheid? Altijd samen met iemand anders ter assistentie op pad gaan? Verstandiger is natuurlijk om maar gewoon niet meer naar de winkels gaan, vindt Geert Jan. De nu nog fictieve mogelijkheid om een wel te bedienen gezichtscherm te installeren, zo mogelijk met een stemcommando, acht Geert Jan onmogelijk.

Zouden mensen met een beperking vrijgesteld moeten zijn van het dragen van mondkapjes? Dat suggereerde de minister van gehandicaptenzaken Rick Brink in de uitzending van RTV Oost.

Wie het weet mag het zeggen. Geert Jan is bereikbaar via g.den.hengst@kpnplanet.nl

Bekijk hieronder de uitzending van RTV Oost:


Bronnen: RTV Oost, Geert Jan den Hengst, redactie MSweb

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Hallo,

  weet niet of u dit al weet maar mensen met een beperking die zelf geen mondkapje op kunnen zetten, zijn vrijgesteld van de verplichting. Print de ” UITZONDERING MONDKAPJES” uit.

  Zie en lees: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte

  https://www.vilans.nl/leven-in-coronatijd-als-je-risico-loopt#item1

  Print dit uit en neem het met je mee bij controle en bezoek aan winkels en etc:
  https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf

  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.