​Data engineer Liesbet Peeters over MS & Corona

“Mensen met MS lijken geen groter risico te lopen”

Ze mag met recht gedreven en idealistisch genoemd worden, de 35-jarige data engineer Liesbet Peeters. Sinds dit jaar is ze professor aan de Universiteit van Hasselt, én grondlegger van een wereldwijd onderzoek rond corona en MS. “De behoefte aan data is enorm.”

Door: Nicole Mulders

Waakzaamheid & zelfisolatie

Liesbet Peeters over MS en Corona
Liesbet Peeters

Half maart werd Peeters benaderd door de internationale MS-organisatie MSIF met de vraag onderzoek te doen naar het effect van corona op mensen met MS.

Ze vertelt over de ellende van corona die eerder dit jaar begon in het Italiaanse Bergamo. “Dat was een heftige situatie. Neurologen voeren toen op hun intuïtie; dat was het enige wat ze konden doen. Ze hadden het vermoeden dat mensen met MS wellicht vatbaarder voor corona zouden zijn.”

Dat betekende dat waakzaamheid werd aanbevolen voor mensen met MS, zodat ze geen enkel risico zouden lopen. “Een conservatieve opvatting om alle risico te vermijden. Maar de zelfisolatie die destijds werd aanbevolen, bleek in de meeste gevallen helemaal niet nodig”, aldus Peeters.

De huidige conclusie is dat mensen met MS op zich geen groter risico lopen dan gezonde mensen. Dat is ook gepubliceerd in een artikel in het wetenschappelijk medisch tijdschrift The Lancet. Een groot deel van de medicijnen heeft geen invloed op de kans om de ziekte te krijgen en/of er aan te overlijden. “Current evidence shows that simply having MS does not make you more likely to develop COVID-19 or to become severely ill or die from the infection than the general population”, is te lezen op www.msif.org. Maar er zijn uitzonderingen, zo valt te lezen op de site.

Behoefte aan data

De afgelopen maanden bleek er in de medische wereld vooral behoefte aan data. En dat is precies het terrein van Peeters. Als data engineer probeert zij (wereldwijd) patronen te herkennen in de talloze gegevens die beschikbaar zijn. “Tijdens de eerste coronagolf baalde ik. Want ik wist dat veel mensen met MS erg onzeker waren en vragen hadden waar wij op dat moment ook nog geen antwoord op hadden. Maar veel lag stil, helaas. De lockdown was echt vervelend, zeker ook voor hen.”

Peeters weet dat ze met haar gevoel van onmacht niet alleen stond. “Ook allerlei MS-neurologen waren wereldwijd met dit onderwerp bezig. Ze waren achter de schermen hard aan het werk.”

Wat Peeters frustreert is de verkeerde omgang met data. “Gezondheidsgegevens zouden hergebruikt moeten kunnen worden. Stel: ik heb een beroerte en artsen vinden dat er een scan van mijn hersenen gemaakt moet worden. Word ik vervolgens naar een andere stad vervoerd, dan is het soms nodig om daar opnieuw een scan te maken omdat de eerder gemaakte niet snel genoeg naar het andere ziekenhuis gestuurd kan worden. Zonde, want daarmee gaat goede informatie én tijd verloren. En de medische toestand van dat moment noopt juist tot snel handelen.”

Data analyse MSIFEn terugvertaald naar covid: het uitwisselen van gezondheidsgegevens voor onderzoek kan verscheidene jaren in beslag nemen. “Tijdens het wereldwijde initiatief rond corona en MS zijn we er in geslaagd gezondheidsgegevens van meer dan tachtig landen samen te brengen in slechts enkele maanden tijd. Als er een urgentie gevoeld wordt, kan het snel gaan.”

Ingrijpende verandering

Peeters is ervan overtuigd dat er gestreefd moet worden naar ingrijpende verandering van het huidige gezondheidssysteem. “Er zijn verschillende dringende vragen vanuit onze gezondheidszorg die beantwoord moeten worden. Maar de manier waarop we vandaag met gezondheidsgegevens omgaan zorgt ervoor dat we die antwoorden erg traag kunnen vinden. Ik ben ervan overtuigd dat we door beter gebruik te maken van onze gezondheidsgegevens levens kunnen redden. Daarom ben ik een gepassioneerde ambassadeur van de beweging #DataSavesLives.”

Peeters ziet zichzelf als een onverbeterlijke idealist. “Ik geloof in een wereld waarin iedere burger de gezondheidszorg krijgt die hij of zij verdient. En ik ben ervan overtuigd dat de brede implementatie van innovatieve technologieën hieraan kan bijdragen. Voor deze transformatie van onze gezondheidszorg is er op verschillende vlakken een mindshift nodig.” 

Toch is Peeters erg hoopvol. “Ik heb de voorbije maanden geleerd dat men in tijden van crisis in de gezondheidszorg erg snel kan schakelen. We zijn we er samen in geslaagd om aan nooit eerder geziene tijdslijnen te voldoen. Ik hoop dat Covid-19 ons de wake-up call gegeven heeft die we nodig hadden.”

Vertrouwen

Tenslotte wijst Peeters op de rol van de arts. Het vertrouwen daarin moet volgens haar voorop staan. “Ik geloof zeker niet in een wereld zonder artsen. Interpretatie van gegevens door een arts blijft altijd nodig. Het gesprek tussen de patiënt en de zorgverlener zal altijd het hart van onze gezondheidszorg blijven. Technologie is er enkel om dat gesprek te ondersteunen.”

Van de redactie Liesbet Peeters is aan de universiteit van Hasselt verbonden als data engineer. Ze zit de non-profit organisatie MS Data Alliance voor. Voor meer informatie over corona en MS: www.MSIF.org. Deze site is in het Engels. Lees ook de berichten in ons corona dossier.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Mooi bericht. Ik was werkzaam als informatie architect en heb een historie van ca 20 jaar in de IT. Het frustreert dat de IT als excuus wordt gebruikt voor laat vaccineren. Hoe lastig is het om slechts 17 miljoen registraties in een db te kunnen krijgen…. ik heb wel met grotere systemen gewerkt en ontwikkeld excuus de veiligheid nog hoger is dan bij een zorg systeem…. zoals je ziet mijn handen jeuken en ik zo graag je willen helpen om de gezondheid van een iedere ten bate te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *