MS-patholoog vindt invloed COVID-19 in hersenen

Het coronavirus kan ook invloed hebben op de hersenen. De bekende MS-patholoog professor dr. Paul van der Valk heeft dit aangetoond op basis van onderzoek bij overleden COVID-19-patiënten. Overigens is het virus zelf niet teruggevonden in de hersenen.

Paul van de Valk, Patholoog
Professor Van der Valk

De resultaten van het onderzoek beschrijft Paul van der Valk samen met 29 andere onderzoekers van Amsterdam Universitair Medische Centra (UMC) in de editie Microbe van het gerenommeerde Engelstalige medische tijdschrift The Lancet. Het artikel is verschenen op vrijdag 25 september 2020. Een dag later heeft Paul van der Valk de bevindingen toegelicht in het tv-programma Nieuwsuur.

T-lymfocyten

Bekend was al dat COVID-19 schadelijk kan zijn voor diverse organen, zoals de luchtwegen, de longen, het hart, de lever, de milt en de nieren. Van der Valk en zijn team hebben nu gevonden dat ook te rekenen is met grote problemen in de hersenen, in het bijzonder als het gaat om het reukcentrum maar bijvoorbeeld ook de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerg. Daar zijn namelijk bij overleden COVID-19-patiënten zogeheten T-lymfocyten gevonden, cellen van het menselijk immuunsysteem, die niet in de hersenen thuishoren.

“Niet heel veel maar wel duidelijk”, licht Paul van der Valk toe.” En we weten ook nog niet of ze op iets zijn afgekomen of dat ze zijn aangetrokken door geactiveerde cellen in de hersenen zelf. Daarvoor is nader onderzoek nodig. Maar zeker is dat het cellen zijn die normaal gesproken niet de bloed-hersenbarrière passeren. Bij de onderzochte COVID-19-patiënten hebben we gezien dat T-cellen zowel de hersenen als het ruggenmerg zijn binnengekomen. Dan weet ik als patholoog: hier is iets goed mis”.

MS

Een patholoog doet intern onderzoek naar weefsel en cellen van het lichaam. Paul van der Valk is plaatsvervangend hoofd van de afdeling Pathologie van Amsterdam UMC en bovendien lid van het dagelijks bestuur van het MS-centrum Amsterdam. Zijn rolvervulling is beschreven in deel 42 van de serie MS-onderzoek in Nederland van het digitale MSweb-magazine MSzien.

Desgevraagd zegt hij, dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen met MS een groter risico lopen dan anderen. ”Van onze neurologen begrijp ik dat ze juist weinig of geen MS-patiënten met COVID-19 hebben gezien. Misschien is het risico voor deze groep dus niet zo groot. Dat zou een curieuze bevinding zijn, maar wel enigszins bemoedigend”.

Voor het onderzoek hebben Van der Valk en zijn team met toestemming van nabestaanden tussen 9 maart en 18 mei 2020 algeheel inwendig onderzoek uitgevoerd op 21 overleden COVID-19-patiënten: 16 mannen, 5 vrouwen, gemiddelde leeftijd 68 jaar. Bij 11 van hen zijn door COVID-19 geïnfecteerde cellen gevonden in meerdere organen, onder meer dus in de hersenen.

Van der Valk: “We zijn hieraan begonnen omdat het ons een unieke kans leek iets te leren van een helemaal nieuwe ziekte en daarmee misschien niet alleen bij te dragen aan de kennis over COVID-19 maar mogelijk ook de behandeling ervan”.Vooralsnog leidt het nu gedane onderzoek hem tot de conclusie dat beïnvloeding van het immuunsysteem de kwalijke gevolgen van COVID-19 mogelijk zou kunnen beperken.

Bronnen: professor dr. Paul van der Valk; redactie MSweb; NOS; en

https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30144-0/fulltext

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2349869-corona-leidt-tot-hersenschade-door-overdreven-immuunreactie.html

Meer lezen?

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.