COVID-19 fataal bij vier van 43 MS-patiënten

Vier van 43 Nederlandse MS-patiënten bij wie de afgelopen maanden het coronavirus COVID-19 is geconstateerd, hebben dat niet overleefd. Dit blijkt uit een onderzoek onder auspiciën van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende Engelstalige wetenschappelijke blad Multiple Sclerosis Journal (MSJ).

Het sterftecijfer van bijna 10% is duidelijk hoger dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie berekende gemiddelde. Maar veel zegt dat niet. Het gaat hier om een specifieke groep onderzochte patiënten. De groep is door Nederlandse MS-neurologen speciaal voor dit doel geselecteerd.

Meer gewicht geven de onderzoekers aan de bevinding dat er geen echt duidelijk verschil zit tussen MS-patiënten met, en patiënten zonder ziektemodulerende medicatie (‘DMT’ in het Engels). Eerder werd dit wel verondersteld.

Ook zijn er geen nadelige effecten geconstateerd bij lage aantallen witte bloedcellen (lymfocyten). Daar waren de neurologen eerder wel wat bang voor. De onderzoekers schrijven: “Hoewel onze bevindingen met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd, aangezien het gaat om een betrekkelijk kleine groep patiënten, zien we geen trend van een slechtere uitkomst bij MS-patiënten met DMT (…) noch bij minder witte bloedcellen”.

Drie naar IC

De onderzoeksgroep kreeg tussen 27 februari en 9 juni 2020 in totaal 86 meldingen binnen over MS-patiënten met een verdenking van COVID-19. Uiteindelijk bleek bij een test precies de helft van hen ook echt besmet, dus in totaal 43. Van die MS-patiënten zijn er 22 in het ziekenhuis opgenomen.  En van hen zijn er uiteindelijk drie terechtgekomen op de intensive care (IC). De andere 21 hadden een milde vorm van COVID-19 en hoefden niet naar het ziekenhuis. Bij hen was één MS-patiënt die vijf maanden eerder stamceltransplantatie had ondergaan.

Tabel Klinische en demografische kenmerken van verdachte en bevestigde MS COVID-19 patiënten (Klik om te vergroten)

Onder de opgenomen MS-patiënten hadden verreweg de meesten de relapsing-remitting (RR) MS-vorm: 12 van de 22. Naar verhouding veel – zes van de 22 – hadden een vergevorderde secundaire progressieve vorm van MS (SPMS), en een slechte mobiliteit. Meer mannen dan vrouwen trouwens en meestal hadden ze ook andere aandoeningen.

Dat laatste was in elk geval zo bij de vier overleden MS-patiënten. Van hen gebruikten er twee geen DMT, één ‘ocrelizumab en één fingolimod. De drie mensen die op de IC zijn beland zijn allen hersteld van COVID-19. Alle drie gebruikten MS- medicatie: twee ocrelizumab en één dimethylfumaraat.

 

Van de redactie Aan dit onderzoek is meegewerkt door 44 neurologen – verdeeld over 26 ziekenhuizen – van wie negen gevestigd in Amsterdam. Dit na een oproep door de MS-werkgroep NVN onder meer in haar communiqués op MSweb. Bij die 44 zijn drie leden van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland: dr. Gerald Hengstman (Catharina-ziekenhuis, Eindhoven), dr. Brechtje Jelles (Gelreziekenhuizen, Zutphen) en dr. Brigit de Jong (MS Centrum Amsterdam). Van die 44 hebben er nu vijf over de onderzoeksresultaten gepubliceerd in MSJ   . Daarbij ook de bekende MS-professor dr. Joep Killestein en MS-werkgroep-voorzitter dr. Jop Mostert, beiden ook betrokken bij de COVID-19-adviezen van de Internationale MS federatie (MSIF).

Bronnen: MS-werkgroep NVN, MS-centrum Amsterdam en redactie MSweb; 16.7.2020

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.