Coronavirus, getallen en MS-remmers

De besmetting met het coronavirus verloopt soms heel mild, soms heel ernstig. Ouderen en mensen met een chronische ziekte lopen meer risico dan anderen. Er zijn vooral volop waarschuwingen voor mensen die MS-remmers gebruiken. Die medicijnen kunnen immers – meer of minder – invloed hebben op het immuunsysteem. Maar hoe zit het nou eigenlijk met die risico’s?

Wereldwijd onderzoek

dr. Liesbet Peeters (Universiteit van Hasselt, Belgisch Limburg)
dr. Liesbet Peeters (Universiteit van Hasselt, Belgisch Limburg)

In Europees verband, maar ook wereldwijd zijn artsen en wetenschappers bezig om de gevaren van het virus voor mensen met MS in te schatten. Onder leiding van dr. Liesbet Peeters (Universiteit van Hasselt, Belgisch Limburg) wordt een wereldwijde registratie opgezet. Ondertussen zitten de wetenschappers natuurlijk niet stil: op 1 april 2020 vond er een (online) uitwisseling plaats tussen onderzoekers van verschillende Europese landen *1).

Italië

Italië was het eerste Europese land waar veel mensen ziek werden door het coronvavirus. Tot 1 april zijn daar 143 mensen met MS en coronabesmetting geregistreerd. Van de 143 waren er slechts 60 ook daadwerkelijk op corona getest. De anderen zijn ‘waarschijnlijk’ besmet met het virus. Ze zijn ook als zodanig behandeld. Net als in Nederland is de testcapaciteit in Italië beperkt.

Van de 143 mensen met MS én een coronabesmetting in Italië zijn er vijf overleden. Allemaal hadden ze een progressieve vorm (SP of PP) van MS. Hun EDSS was tussen de 6 en 7,5. Vier van de vijf hadden naast MS nog een andere ziekte, zoals diabetes of hepatitis B. Vier van de vijf waren zestigers, de jongste was 54. Twee van de vijf gebruikten een MS-remmer (dimethylfumaraat en rituximab).

op grond van de verzamelde gegevens is het volgens de onderzoekers vooralsnog niet voor de hand te concluderen dat mensen met MS een veel groter risico op besmetting lopen dan anderen. Of dat komt doordat ze enorm voorzichtig zijn zal moeten blijken. Er was op het oog ook geen duidelijke relatie met het gebruik van afweeronderdrukkende medicatie.

Remmers: voorzichtig verrassend inzicht?

Op 7 april beschreef prof. Gavin Giovannoni op multiple-sclerosis-research.org 2*) een belangwekkende constatering over de invloed van medicatie op het beloop van een infectie met het coronavirus.

Van alle mensen met COVID-19 die in Groot-Brittannië op de IC terechtkomen zijn er maar heel weinig die een medicijn gebruikten dat de afweer onderdrukt, procentueel veel minder nog dan in de hele bevolking. Het lijkt erop dat zulke medicatie juist enigszins beschermt tegen het heel ernstig verlopen van de ziekte. Deze getallen hebben betrekking op álle mensen die dergelijke medicatie gebruiken, niet specifiek op mensen met MS. En het gaat hierbij niet over de kans op besmetting maar over het risico dat de ziekte heel ernstig verloopt.

Er is dus nog best veel onduidelijk, maar zoals al heel voorlopig uit de eerste twitterberichten naar voren kwam lijken de risico’s van het coronavirus voor mensen met MS niet enorm verschillend van die voor onze geliefden, wat ernstig genoeg is. Voorlopig gelden in elk geval nog de internationale adviezen van de MSIF en de nationale van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie 3*).

Bronnen:

1*) youtube.com/watch?v=yBKvNFrQf4Y&feature=youtu.be

2*) multiple-sclerosis-research.org/2020/04/does-immunosuppression-protect-you-from-severe-covid-19/

3*) msweb.nl/actueel/dossiers/corona/wereldwijd-covid-19-advies-voor-mensen-met-ms/

Lees ook:

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hallo,
    Ik heb MS, gebruik geen medicijnen, heb geen progressieve vorm. Toch ben ik extra waakzaam tegen een mogelijke besmetting. Niet omdat ik denk dat ik extra vatbaar ben. Ik heb een goede conditie, eet gezond, leef gezond. Waar ik wel zorgen om heb is de hoge koorts die gepaard gaat met deze( en andere griep) . Het is bekend dat dit een schub uit kan lokken en daar zit ik niet op te wachten. Dus mede Ms_sers, wees waakzaam!
    Groet,
    Atie Meijvogel

  2. Hallo,

    ik heb al 22 jaar MS. Ik gebruik de laatste jaren Aubagio. Ik was best bang om besmet te worden omdat oa Aubagio de weerstand vermindert.Toch ben ik op dinsdag 24 maart ziek geworden. Begon met hoesten en keelpijn . Een paar dagen later kreeg ik koorts. 38.5. En pijn reboven in mijn rug. En kortademig. Heb ook een hartritme stoornis waar ik medicijnen voor gebruik . Door de huisarts naar de speciale Corona Huisartsenpost.gestuurd. Daar bleek dat ik een longontsteking te hebben. Bloed geprikt waaruit bleek dat het niet bacterieel was.Dus een virus. Antibiotica had dus geen zin. Mijn saturatie was wel lager maar kon toch naar huis om uit te zieken.Ik werd niet getest op Corona wat ik erg vervelend vond. Gelukkig heb ik thuis een saturatiemeter waardoor ik thuis goed mijn zuurstofgehalte in het bloed in de gaten kon houden. Ben best bang geweest dat het de verkeerde kant op kon gaan. Dit is gekukkig niet gebeurd. Ben wel best flink ziek geweest. Ook mijn man is een week na mij ziek geworden. Vlgs de huisarts is ze er zeker van het corona is omdat de verschijnselen en ook het hele verloop typisch corona is. Maar we zijn er nog niet. Ondanks de vermoeidheid en concentratieverlies zijn we blij met hoe het nu gaat . Ik heb in t artikel gelezen dat de aubagio, waar ik zo bang voor was nu misschien ervoor gezorgd heeft dat ik niet nog zieker geworden ben.
    Ik Had t liever niet gekregen dus voor iedereen. Kijk uit. En probeer gezond te blijven

    Vriendelijke groet
    Tineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.