Corona vragen en antwoorden in diagram

MS in Beeld heeft een overzichtelijk diagram gemaakt waarin in enkele stappen te zien valt wat je moet doen als je geen verhoging en klachten van verkoudheid hebt. In het roze stroomschema daaronder zie je in een aantal stappen wat je moet doen wanneer je wél verhoging en klachten van verkoudheid hebt.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Of download het pdf van MS in Beeld hier.

COVID-19 advies voor mensen met MS in diagramDe informatie in het diagram is identiek aan de informatie op de website van het VUMC. Op de site van het VUMC lees je ook diverse relevante vragen en antwoorden over het coronavirus en MS.

Ik ga binnenkort met een nieuwe behandeling beginnen, kan dat doorgaan?

Als je binnenkort met een nieuwe behandeling gaat beginnen, kan dat doorgaan als dat een behandeling is die de afweer tegen virusinfecties niet of nauwelijks onderdrukt en die geen invloed heeft op het aantal witte bloedcellen: glatirameeracetaat (Copaxone; glatirameeracetaat Mylan), interferon (Avonex, Betaferon, Plegridy, Rebif) en natalizumab (Tysabri).
Als je gaat beginnen met een behandeling die de afweer voor kortere of langere tijd deels onderdrukt (alemtuzumab (Lemtrada), cladribine (Mavenclad), ocrelizumab (Ocrevus), dimethylfumaraat (Tecfidera), fingolimod (Gilenya) en teriflunomide (Aubagio)) is het advies contact op te nemen met uw neuroloog. Wat het beste is hangt af van uw individuele situatie (bijvoorbeeld ernst van de MS). Daarover is geen algemeen advies te geven.

Erover praten? Dat kan!

Erover praten? Bel de MS-telefoon. De MS-telefoon van de MS Vereniging krijgt veel vragen over voorzorgsmaatregelen, wel of niet gaan werken en lotgenotencontact. Ook zijn veel mensen bang dat hun omgeving hun zorgen niet serieus neemt. Wil je praten over je zorgen of heb je vragen over Corona, bel! De bezetting van de  MS-telefoon is geïntensiveerd. 088-3748585

Online lotgenotencontact

Om te voorkomen dat mensen met MS de komende tijd volledig geïsoleerd raken, wijzen wij op de mogelijkheden van online lotgenotencontact. Dat kan bijvoorbeeld via het forum van MSweb.

Bronnen: http://www.msinbeeld.nl/ms-en-corona/ en VUMC
Zij publiceerden deze informatie op 16-3-2020. De informatie kan snel veranderen, houdt daarom de websites in de gaten voor de nieuwste updates.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. fijn en helder overzicht

    na 4 maanden tecfidera noodgedwongen gestopt.
    keuze tussen weer copaxone of nu aubagio snel gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.