Booster: vrije keus tussen Pfizer en Moderna en verder onderzoek naar veiligheid

Mensen met MS mogen voortaan voor een booster tegen COVID-19 vrij kiezen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna. Die keus moet je dan wel zelf kenbaar maken aan de betreffende GGD-arts.

Booster vaccinatie coronaDit is het resultaat van overleg tussen MS Vereniging Nederland – gesteund door de eigen Medische Adviescommissie – het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Bijwerkingencentrum Lareb.

Aanleiding was een enquête van MS Vereniging Nederland over de ervaringen met boostervaccinaties. Daaruit kwam naar voren dat het Moderna-vaccin een verergering lijkt te geven van aan MS gerelateerde klachten. Ook de griepklachten lijken bij het Moderna-vaccin ernstiger dan bij het Pfizer-vaccin. Vandaar het overleg met RIVM en Lareb.

Vragenlijst

Bijna 1700 mensen hebben de vragenlijst over ervaringen met boostervaccinaties ingevuld die MS Vereniging Nederland op 7 februari 2022 onder haar leden heeft uitgezet. Deze enquête was bedoeld om een indruk te krijgen van de verschillen in reacties op het Pfizer-vaccin tegenover het Moderna-vaccin.

Volgens het RIVM is het belangrijk verder onderzoek te doen naar welk type vaccin het veiligst is voor mensen met MS. Mensen die bijwerkingen krijgen van de vaccinaties doen er goed aan deze te melden bij het Lareb (https://www.lareb.nl/#). Het Bijwerkingencentrum verzamelt deze meldingen en geeft veel voorkomende bijwerkingen door aan de betrokken instanties. Zo nodig wordt het vaccinatiebeleid voor mensen met MS dan aangepast.

Bron: MS vereniging.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *