Booster ook voor MS-patiënten met een derde prik

Sommige mensen die in verband met hun ziektepatroon of medicatie een derde prik hebben gehad tegen COVID-19, doen er goed aan ook een booster te halen. Zo blijkt uit een bulletin dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 17 december 2021 heeft gestuurd aan diverse medische beroepsorganen. Daarbij is ook de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), want het advies betreft ook bepaalde MS-patiënten.

Booster vaccinatie coronaHet RIVM zegt dat het met name gaat om zogeheten ‘immuungecompromitteerde’ patiënten. Dit zijn mensen die door specifieke eigenschappen van hun ziekte of medicijnen een niet goed functionerend afweersysteem hebben. In deze categorie vallen ook sommige mensen met MS, onder wie bijvoorbeeld ook mensen die stamceltransplantatie hebben ondergaan (aHSCT).

De meesten van hen zullen een derde prik hebben gehad als onderdeel van de basis-vaccinatie tegen COVID-19. Die derde prik was voor patiënten met een afweerstoornis sowieso nodig om goed beschermd te zijn tegen corona. Maar een deel van deze patiënten is ook na de derde prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19, vandaar ook voor hen de booster.

‘Extra prikkel’

Het RIVM meldt: “De booster is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper na de basisserie, om te zorgen dat de bescherming na de basisserie nog een keer verhoogd wordt”. Sommige boosters hebben een mindere dosering dan de derde prik. Voor wie het aangaat geldt dat er minimaal drie maanden moeten zitten tussen de derde prik en de booster.

Dit advies staat los van de recent door de MS-werkgroep NVN gepubliceerde richtlijn waaruit blijkt dat sommige MS-patiënten die Ocrevus® (ocrelizumab), Mayzent ® (siponimod), Zeposia® (ozanimod), Gilenya® (fingolimod) of Ponvory® (ponesimod) krijgen, in aanmerking kunnen komen voor het nieuwe anti-COVID-19-infuus Ronapreve®. Zie: msweb.nl/actueel/dossiers/corona/richtlijn-anti-covid-19-infuus/

Meer informatie lees je in de brief van het RIVM aan neurologen. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met je neuroloog of MS-verpleegkundige.

Bronnen: RIVM, rivm.nl/covid-19-vaccinatie//immuungecompromitteerden, MS-werkgroep NVN; MSweb en www.rijksoverheid.nl/coronavirus-vaccinatie/aanpak-coronavaccinatie/derde-prik-voor-specifieke-groep-patienten-met-ernstige-afweerstoornis

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *