Blijf bewegen, ook in corona tijd

Veel mensen bewegen minder door de maatregelen rondom het coronavirus. Activiteiten gaan niet door, sportclubs zijn gesloten, boodschappen worden thuisbezorgd – veel mensen zitten de hele dag thuis. Maar ook in deze uitzonderlijke ‘corona periode’, is het van groot belang voldoende te bewegen.

Ondanks het feit dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is bewegen wel mogelijk. Ook thuis. Hieronder volgen een aantal beweeg- en sportadviezen in tijden van corona. Met tips hoe je thuis aan de slag kan gaan. Ook voor mensen die minder mobiel zijn.

Algemene adviezen omtrent corona

  • Mocht je toch buiten willen bewegen of sporten; houd je dan aan de algemeen geldende adviezen. Ga bij voorkeur in je eentje naar buiten, maar met maximaal 3 personen. Houd sowieso 1,5m afstand.
  • Heeft iemand van het gezin koorts en/of benauwdheidsklachten? Blijf dan allemaal binnen tot iedereen weer volledig hersteld is.
  • Verminder de druk op de spoedeisende hulp en doe geen risicovolle sporten.

Tips voor bewegen

De Amerikaanse website The MS Gym publiceert dagelijks goede filmpjes met oefeningen voor mensen met MS. Je vindt bijvoorbeeld oefeningen voor je balans, voor een klapvoet en nog veel meer. Kijk op www.themsgym.com.

Ook de Vlaamse MS-liga publiceerde een website met goede oefeningen voor mensen met MS: www.movetosport.be.

De Spaanse MS-vereniging lanceerde begin dit jaar een website met beweegvideo’s: emforma.esclerosismultiple.com. Zo zijn er Pilates-oefeningen voor de ademhaling, de armen, buikspieren en nog veel meer. Wil je wat pittigere oefeningen, dan kun je je hart ophalen bij de video’s over krachttraining. De website is alleen nog in het Spaans beschikbaar, maar de video’s zijn ook zonder toelichting te volgen.

Vorig jaar volgden een aantal van onze leden in Noord-Holland een proefles stoelyoga. Deze en andere lessen vind je terug op stoelyoga-nederland.nl.

Ook de Parkinson website toont meerdere video’s die handig zijn bij het thuis blijven bewegen, ook wanneer je minder mobiel bent. Tevens een filmpje met ademhalingsoefeningen: parkinson-vereniging.nl/corona-bewegen

Geen bezoek aan fysiotherapeut tijdens corona crisis

Als een fysiotherapeut je behandelt, dan is er meestal lichamelijk contact en komen patiënt en behandelaar ook dicht bij elkaar. Kortom, er is dan een te grote kans op besmetting met het coronavirus voor allebei. Daarom behandelen fysiotherapeuten hun patiënten niet meer in de praktijk, tot zeker 28 april.

Toch fysiotherapie, maar op afstand

Toch dan kan je fysiotherapeut je in veel gevallen wel op afstand behandelen, of helpen met de oefeningen die je moet doen. Op afstand betekent: per telefoon of via een videoverbinding. Vraag je fysiotherapeut gerust naar de mogelijkheden.

Fysiotherapie wordt normaal gesproken niet vergoed uit de basisverzekering. Voor mensen met MS ligt dat anders. MS is een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staat. Daarom wordt bij mensen met MS fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. De eerste 20 behandelingen moeten eenmalig (dus niet jaarlijks) zelf of uit een aanvullende verzekering betaald worden. Het is belangrijk om een fysiotherapeut te vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met MS.

Meer lezen over corona en MS?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.