AstraZeneca-vaccin niet meer voor 60-minners

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten het AstraZeneca-vaccin Vaxzevria niet meer te geven aan mensen onder de zestig. Zij krijgen een ander vaccin. Dit besluit geldt in beginsel ook voor mensen met onderliggende ziekten, zoals MS. Deze beslissing is genomen op 8 april 2021, op advies van de Gezondheidsraad.

coronavaccinAanleiding was de bevestiging door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) van het risico op een zeer zeldzame bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes na toediening van Vaxzevria. Uit voorzorg was in Nederland trouwens al een week eerder het prikken van zestigminners met dit vaccin gestaakt. Voor mensen die zijn geboren in 1960 of eerder en voor mensen die wachten op een tweede prik blijft het AstraZeneca-vaccin beschikbaar. Zie op de website van rijksoverheid.nl voor de uitleg van dit besluit.

Hieruit blijkt dat per leeftijdscategorie is afgewogen wat het nut is van de vaccinatie met Vaxzevria tegen het risico op een ernstige bijwerking*.  Bovendien is er rekening mee gehouden dat er alternatieve vaccins beschikbaar zijn en komen waarmee mensen onder de 60 geprikt kunnen worden.

Uit de uitleg blijkt ook dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken als ze al een eerste vaccin hebben gehad van AstraZeneca. De bijwerking is zeer zeldzaam en komt vooral voor binnen twee weken na de eerste vaccinatie. Er zijn geen gevallen bekend na de tweede prik.

In onderstaande video legt Bram Platel uit waarom Nederland samen met andere landen is gestopt met het geven van het AstraZeneca-vaccin ‘Vaxzevria’ aan mensen onder de 60.

* Uiterst zeldzame (kans is kleiner dan 1 op de 100.000) bijwerking van bloedstolsels (trombose) en een vermindering van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie): symptomen: kortademigheid, pijn op de borst, zwelling van de benen, aanhoudende buikpijn, ernstige hoofdpijn of wazig zien en kleine bloedvlekjes onder de huid buiten de injectieplaats

Bronnen: diversen, onder meer rijksoverheid.nl, en gecheckt bij de Stichting MS in Beeld

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.