Anti-COVID-19-infuus minder geschikt bij omikronvariant

Het voor sommige MS-patiënten aanbevolen anti-COVID-19-infuus Ronapreve® (werkzame stoffen casirivimab en imdevimab), is kennelijk bij besmetting met de omikronvariant van het virus minder geschikt. Zo blijkt uit een publicatie op de website van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (UMC), waarvan het MS-centrum Amsterdam deel uitmaakt.

Uitgangspunt was dat dit infuus vooral goed zou kunnen werken bij mensen met MS die zogeheten immunosuppressiva gebruiken. Dan ging het in het bijzonder om Ocrevus® (ocrelizumab), Mayzent ® (siponimod), Zeposia® (ozanimod), Gilenya® (fingolimod) en Ponvory® (ponesimod). Zo stond het in het december-advies van de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) .

Volgens Amsterdam UMC zijn er echter intussen sterke aanwijzingen dat de combinatie casirivimab/imdevimab“minder effectief is bij de inmiddels meest voorkomendeomikronvariant”. Niettemin blijft het advies gelden voor deze categorie MS-patiënten, om na een COVID-19-besmetting zo snel mogelijk contact op te nemen met de eigen neuroloog.

De Amsterdamse site voegt eraan toe, dat inmiddels de antistof sotrovimab is ontwikkeld die mogelijk werkzaam is bij mensen die erg ziek zijn geworden van de omikronvariant. Alleen is dat middel nog alleen getest in reageerbuisjes en niet op mensen. Bovendien blijkt inmiddels dat de omikron-variant doorgaans minder ziekmakend is, waardoor het de vraag is of een behandeling met sotrovimab vaak nodig zal zijn.

Bronnen:

www.vumc.nl/nieuws/advies-medicamenteuze-behandeling-van-covid-19-bij-ms-patienten-zonder-antistoffen-tegen-corona.htm

Richtlijn anti-COVID-19-infuus

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *