Op de Filippijnen is er niet veel anders dan AstraZeneca (nawoord) – Vaccinatiestop

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen nog even het volgende…

In deze video leg ik uit waarom Nederland samen andere landen is gestopt met het geven van het AstraZeneca-vaccin ‘Vaxzevria’ aan mensen onder de 60.

Nederland geeft het AstraZeneca-vaccin niet meer aan mensen onder de zestig. De grondgedachte is dat het risico op ernstige bijwerkingen van de vaccinatie – hoewel minimaal – groter kan zijn dan de kans dat een gezonde jongere overlijdt aan de gevolgen van COVID-19.

Om rustig uit te leggen waarom deze beslissing is genomen heb ik inmiddels ook een video gemaakt.

Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen onder de zestig allemaal over één kam worden geschoren. Voor veel mensen met MS die jonger zijn dan zestig is het nut van de vaccinatie immers vele malen groter dan het risico op die uiterst zeldzame ernstige bijwerking van het AstraZeneca-vaccin.

Daarom zou ik graag zien dat MS-patiënten die jonger zijn dan zestig samen met hun arts kunnen kiezen om zich op korte termijn te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin ‘Vaxzevria’.

Als reactie op alle onrust uit andere landen zijn ze hier op de Filipijnen ook tijdelijk gestopt met het geven van het AstraZeneca-vaccin. Mondjesmaat werden nog prikken gegeven met het Chinese CoronaVac. Nu las ik op NOS.nl “China erkent lage effectiviteit eigen vaccins”… Ook las ik dat het J&J Jansen-vaccin waar naar uit werd gekeken – en wat ook een essentiële rol speelt in de wereldwijde vaccinatiestrategie – met dezelfde zeldzame bijwerking als het AstraZeneca-vaccin lijkt te kampen. Inmiddels is ook de uitrol van dit vaccin tijdelijk gepauzeerd.

Afgelopen dinsdag heeft de Filippijnse president Rodrigo Duterte na een gesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin laten weten dat het land 20 miljoen Sputnik V-vaccins zal bestellen. Volgens de studies is dat een zeer effectief vaccin, maar net als de AstraZeneca- en Johnson en Johnson-vaccins is het een zogenoemd ‘viraal vector’ vaccin. Ik ben benieuwd of daar niet op den duur dezelfde bijwerkingen gemeld zullen gaan worden…

Al met al niet veel om positief over te zijn. 

Waar ik wel heel erg naar uitkijk zijn de resultaten van een studie uit Engeland waar ze kijken wat het effect is van het combineren van vaccins. Dus niet twee keer hetzelfde vaccin te geven, maar het af te wisselen. Dus 1x AstraZeneca en 1x Pfizer, of 1x Pfizer en 1x AstraZeneca. Hopelijk laat de studie niet alleen zien dat het veilig is, maar ook dat het een nog robuustere immuunrespons opwekt.

Bram Platel

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik had veel liever gezien dat mensen met MS in een risicogroep waren ingedeeld en met het Pfizer of Moderna vaccin zouden zijn gevaccineerd. Zeer teleurgesteld in de MSVN en in de Werkgroep MS neurologen die onvoldoende voor onze belangen zijn opgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.