Op de Filippijnen hebben ze niet veel anders dan AstraZeneca (1)

Drie dagen lang werd op een plek in Manilla onaangekondigd een vaccinatiecentrum getest en mochten senioren en mensen uit de medisch hoog-risicogroepen aansluiten. Dus stond ik bij een temperatuur van 30 graden met mondmasker en gezichtscherm zeker vijfeneenhalf uur in de rij voor een vaccin tegen corona: AstraZeneca.

Mijn eerste prik

Vroeg in de middag kreeg ik mijn eerste prik. Ik had gedacht euforisch te zijn, maar na de berichten uit Europa over een tweede tijdelijke stop van het AstraZeneca-vaccin, na melding van zeldzame, maar ernstige bijwerkingen, ben ik bezorgd.

Geëmigreerd 

Mijn vrouw en ik zijn met onze twee kinderen Nils (6) en Thomas (8) twee jaar geleden geëmigreerd naar Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Nog geen jaar later veranderde het corona-virus hier het hele land. Straten die voorheen verstopt waren met auto’s en scooters waren een paar maanden uitgestorven. De lachende gezichten van de altijd vrolijke Filippijnen zijn al meer dan een jaar verstopt achter maskers.

De iconische Jeepneys – kleurrijk beschilderde, op Amerikaanse jeeps uit de tweede wereldoorlog geïnspireerde openbaarvervoersmiddelen – met twee keer zoveel passagiers als je mogelijk zou achten, rijden inmiddels weer… maar met halflege banken en plastic schotjes tussen de passagiers. Bij wet mogen die niet met elkaar praten.

MS in Beeld

Een half jaar voordat we vertrokken had ik Stichting MS in Beeld opgericht, met als doel om lastige informatie begrijpelijk uit te leggen. Een manier om na het – door MS gedwongen – neerleggen van mijn werkzaamheden toch actief te blijven in mijn vak van wetenschapper en docent. 

Het afgelopen jaar maakte ik in filmpjes vooral meer duidelijk over het coronavirus en de COVID-19-vaccins. Na veel onderzoek heb ik uitgebreide informatieve filmpjes gemaakt die antwoord geven op de meeste vragen. Zijn de vaccins veilig? Ook bij MS? Ook bij het gebruik van MS-medicatie?

Mijn eerste filmpje over het AstraZeneca vaccin, een vaccin dat door sommigen al wel gewantrouwd werd, had ik toen  al op MS in Beeld geplaatst. Maar het vertrouwen in dat vaccin is bij veel mensen nog verder gedaald sinds verschillende landen een tijdelijke vaccinatiestop hebben afgekondigd.  In dat laatste filmpje leg ik uit dat wantrouwen en twijfel niet nodig lijken en dat het advies van de Internationale MS-Federatie (MSIF) om elk vaccin te nemen dat beschikbaar is nog steeds een prima advies is.

Maar tegelijkertijd maak ik me zorgen, uiteraard.

De wachtkamer in Manilla…

Geen keus

Nu moet ik er onmiddellijk bij zeggen dat mensen op de Filippijnen eigenlijk geen keus hebben. Ze hebben hier naast AstraZeneca weliswaar nog 1 miljoen doses van Sinovac uit China gekregen. Maar daar zijn de mensen misschien nog wel sceptischer over. Mede omdat het in de westerse wereld niet gebruikt wordt. 

Het AstraZeneca-vaccin is in de wereld het belangrijkste vaccin dat op dit moment via de daartoe in het leven geroepen organisatie COVAX wordt aangeboden.

COVAX is een koepelorganisatie waarin diverse instanties samenwerken om wereldwijd de toegang tot COVID-19-tests en vaccins te kunnen verspreiden. Wat in de praktijk betekent dat een arm land als de Filippijnen gratis vaccins krijgt om een groot deel van zijn inwoners te vaccineren. In dit geval dus met AstraZeneca.

Waar de westerse wereld tal van alternatieve vaccins heeft zijn die op de Filippijnen niet beschikbaar. De Pfizer- en Moderna-vaccins zijn een factor tien duurder en door hun super lage bewaartemperatuur hier ook nauwelijks te gebruiken.

Virusmutaties

Er is nog een ander aspect dat meetelt: Zolang het derdewereldlanden niet lukt om het coronavirus terug te dringen, zullen ze om moeten gaan met grote uitbraken, zware maatregelen, enorme economische schade en honger. Maar zeker zo belangrijk: ze zullen een bron zijn van virusmutaties. De kans dat het virus zich hier muteert naar een variant die ongevoelig is voor de vaccins is dan groot. Binnen no-time zal zo’n virus zich dan verspreiden over de rest van de wereld en begint alle ellende van voor af aan.

En dus is mijn hoop om meer dan een reden gevestigd op de heilzaamheid van het AstraZeneca-vaccin. Want zomaar afwachten of COVID-19 je onbeschermd in zijn greep krijgt, lijkt geen goed vooruitzicht.

Wordt snel vervolgd.

Bram Platel, april 2021

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.