Adviezen op komst over coronavaccins voor MS-patiënten

De MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) gaat per beschikbaar COVID-19-vaccin een advies formuleren over de geschiktheid voor mensen met MS. De werkgroep denkt ruimschoots op tijd mededelingen te kunnen doen over de veiligheid van die coronavaccins voor mensen met MS.

coronavaccinWerkgroep-voorzitter dr. Jop Mostert zegt desgevraagd, dat “zodra bekend is welke coronavaccins voor MS-patiënten beschikbaar zijn, er vanuit ons een advies zal komen over het wel of niet vaccineren”. Dat moet per vaccin omdat ze elk op een andere manier werken, zo legt hij uit.

Jop Mostert: “Normaal gesproken kunnen mensen met MS gewoon tegen van alles en nog wat gevaccineerd worden. Alleen bij zogeheten levend verzwakte vaccins zijn we terughoudend als mensen immunomodulerende therapie gebruiken”. Er zijn enige duizenden Nederlandse MS-patiënten met zo’n immunomodulerende therapie, ook wel in het Engels afgekort als DMT. Daartoe behoren interferonen, glatirameeracetaat, ocrelizumab, rituximab, alemtuzumab en cladribine.

‘Levend verzwakte vaccins’ bestaan uit speciaal gekweekte, verzwakte levende virussen. De werkzame delen in die vaccins hebben een zodanige behandeling ondergaan dat ze prima geschikt zijn om weerstand op te bouwen tegen bepaalde gevaarlijke virussen. Dat is eerder toegepast tegen de bof, de mazelen en de rodehond. Ze veroorzaken bij vaccinatie een lichte infectie die op zichzelf het afweersysteem activeert.

MSIF

Het gaat er nu om, te bepalen of dit ook geldt voor de corona vaccins. “De Internationale MS-federatie MSIF zal begin januari met een algemeen geldend advies hierover komen. Ik ga er vooralsnog vanuit dat mensen met MS gewoon de COVID-19-vaccinatie kunnen krijgen, maar een definitief oordeel zal dus nog volgen”, aldus de MS-werkgroep voorzitter Jop Mostert.

Bij die opstelling sluit zich MS Vereniging Nederland aan. Ook enkele gezaghebbende buitenlandse MS-verenigingen zitten op deze lijn. Zo zegt de Britse MS Society “te verwachten dat geen van de COVID-19-vaccins een terugval veroorzaakt bij MS”. Wel zegt de website van de Britse MS-vereniging dat het niet onmogelijk is dat mensen die bepaalde DMT‘s gebruiken een verminderde respons zullen blijken te hebben op de COVID-19-vaccins. Het advies is dan ook aan MS-patiënten met een DMT te handelen in overleg met de eigen neuroloog.

Bronnen: onder meer de MS-werkgroep NVN, MS Vereniging Nederland en rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinatiesmsweb.nl/actueel/dossiers/corona/coronavirus-getallen-en-ms-remmers/. en msweb.nl/actueel/dossiers/corona/geen-aparte-risicogroep-covid-19/ , zie ook ons gehele Dossier >> corona 

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Aangezien de vaccinatie procedure niet door de neuroloog wordt uitgevoerd, is het wel handig als het uiteindelijk advies terecht komt bij de instantie die mensen gaat uitnodigen/vaccineren

  2. Ben 59 jaar en slik al enkele jaren twee maal daags het medicijn Tectfedera tegen MS.
    Kan ik mij veilig laten vaccineren met het Corona vaccin?
    Daar ik denk dat het een levend vaccin betreft.
    Met mijn zoektocht naar een antwoord las ik dat levende vaccins een blijvende terugval
    kan bewerkstelligen. Maak mij hier zorgen om.

    1. Beste Gerlantje,
      Dank voor je reactie. Je bezorgdheid is zeer begrijpelijk.

      Vooralsnog mogen we ervan uitgaan dat alle anti-coronavaccins veilig zijn voor mensen met MS. Kernpunt is dat er – anders dan de tot voor kort veronderstelt – geen enkel vaccin is met – riskante – levende cellen. Zie
      .https://msweb.nl/actueel/dossiers/corona/ms-in-beeld-coronavaccins-veilig/.

      En verder: het zal vooral maatwerk worden. Adviezen hierover kan iedereen die het aangaat het beste halen bij de eigen neuroloog. Maar zodra wij weer meer informatie vanuit de de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) ontvangen, plaatsen we dat uiteraard op MSweb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.