skip to Main Content

Dossiers

Coronavirus corona covid-19
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Je vindt hier alle berichten over het corona-virus, veelal in relatie tot de ziekte multiple sclerose.

Stamceltransplantatie met eigen stamcellenIn het buitenland is bewezen dat stamceltransplantatie, ook wel stamceltherapie genoemd, een zeer effectieve behandelmethode is voor een beperkte groep mensen met een zeer agressieve vorm van Relapsing Remitting MS (RR MS).
Hier lees je onze berichten over stamceltherapie.

Nederland start studie stamceltherapie bij MS

Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie. "Fantastisch nieuws dit", zegt Marlika Migchielsen die deze zomer naar Moskou ging voor zo'n zelfde behandeling. In de komende twee jaar…

MS Vereniging Nederland Cognitielezing

Niet wachten op SCT-onderzoek

De vertegenwoordigers van MS-patiënten in Nederland vinden het onnodig, nog langer te wachten op Nederlandse studies naar effectiviteit en veiligheid van stamceltransplantatie (SCT) voor mensen met MS

Dr. Killestein tempert verwachtingen SCT

Neuroloog dr. Joep Killestein tempert de verwachtingen van stamceltransplantatie (SCT) bij mensen die MS hebben. Hij deed dat 23 juni 2018 op een themabijeenkomst over dit onderwerp in Breukelen, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de MS Vereniging Nederland.

Kamerlid Ploumen neemt de handtekeningen in ontvangst. Foto: T. SegersHet Zorginstituut Nederland (ZIN) vroeg zich begin 2018 af of het medicijn Fampyra voldoende klinisch relevant was om het middel te handhaven in het basispakket van de zorgverzekering. De acties van de MS Vereniging hebben uiteindelijk in 2019 effect. Hier lees je alle berichten over het opnieuw opnemen van Fampyra in het basispakket van de zorgverzekering.

Zorginstituut Nederland (ZiN). Dit Instituut Erkent Alsnog De Meerwaarde Van Loopmedicijn Fampyra

Meerwaarde Fampyra alsnog erkend

Zorginstituut Nederland (ZiN) erkent alsnog de meerwaarde van loopmedicijn Fampyra. Veel mensen met MS die ernstige loopbeperkingen hebben, krijgen vanaf 1 september 2019 Fampyra geheel vergoed via het basispakket van de zorgverzekering.

7 argumenten voor Fampyra

MS-vereniging Nederland heeft een lijst opgesteld van 7 argumenten voor handhaving van Fampyra in het basispakket. Voorzitter Jan van Amstel adviseert mensen die actie ondernemen, bijvoorbeeld richting politici, daaruit te putten. Hij hoopt daarmee te bereiken dat Zorginstituut Nederland (ZIN) zijn advies herziet.

Project YIn het onderzoek Project Y zoekt het VUmc naar factoren die het beloop van MS beïnvloeden. Dit onderzoek is uniek, omdat alleen mensen met MS die geboren zijn in 1966 meedoen. Het geboortejaar 1966 is bewust gekozen omdat de ziekte dan vrijwel zeker al aan het licht gekomen zou moeten zijn.

Mariette Doet Mee Aan Het Onderzoek Van Project Y. Foto: Martin De Bouter

Mariëtte doet mee aan Project Y

Het is niet alleen uit nieuwsgierigheid, ze ziet het ook als soort ‘MS-burgerplicht’ zegt Mariëtte Wassenaar vol overtuiging als haar wordt gevraagd waarom ze mee doet aan ‘Project Y’ (lees: project Why). Dit grootschalige onderzoek van het MS Centrum Amsterdam…

Project Y Van Het MS Centrum

Flyer project Y

Flyer over de unieke Project Y studie onder alle Nederlanders met de hersenziekte multiple sclerose die in 1966 geboren zijn.
MS Onderzoek

Project Y zoekt mensen uit 1966 met MS

Waarom verloopt MS bij iedereen anders? Project Y, een grote studie onder alle Nederlanders met MS die in 1966 geboren zijn, moet hier antwoord op geven.
Back To Top