Dossiers
Het coronavirus dat zich sinds eind 2019 als COVID-19 over de wereld verspreid heeft, raakt ook mensen met MS. De laatste berichten over het virus en vooral over de relatie met MS zijn terug te vinden in dit dossier.
Vaccineren? Doen!
Vragen bij adviezen coronavaccin en MS
Vaccinatiebeleid aangepast
Vaccinatieschema nog onduidelijk
MS-medicatie en COVID-19 vaccinatie
Voorrang bij COVID-19 vaccinatie
Inenten tegen COVID-19
MSTalk over het Coronavaccin
MSTalk: Gerald Hengstman over MS en het Coronavaccin (#12) Inmiddels is het vaccineren tegen Corona begonnen, maar hoe zit het met de veiligheid van dit vaccin? Zeker in combinatie met MS en MS medicatie. Wat zijn de laatste inzichten en…
Coronadialogen (8)
Resultaat van onze poll
Voor de behandeling van de meest agressieve vormen van MS komt steeds meer ‘stamceltherapie’ in beeld. In het bijzonder gaat het om autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie (aHSCT). Tot nog toe is die in Nederland niet beschikbaar voor MS-patiënten, wel in het buitenland. Hier lees je onze berichten daarover.
Stamcelinstituut Eindhoven 22 onvoldoendes
Ja tegen aHSCT bij agressieve MS
aHSCT effectiever dan Lemtrada
Stamceltherapie: Op naar Den Haag
‘Een normaal leven leiden met MS kan’
VS beveelt aHSCT aan
Voorlopig geen stamceltherapie
Stamceltransplantatie duurt te lang
MS in Beeld kritiseert langer wachten op stamceltransplantatie De stichting MS in Beeld kritiseert het nog langer wachten op stamceltransplantatie (aHSCT) als behandeling voor mensen met MS. In een verklaring op de website van de Stichting zegt zij, het “ethisch…
Stamceltherapie A’dam niet vóór 2021
Stamcelinstituut sluit route voor MS
aHSCT standaard invoeren bij RRMS
‘Neurologen houden stamceltransplantatie tegen’
Stagnatie MS-onderzoek door Corona
Amsterdam UMC start studie stamcelherapie
Amsterdam UMC start met een studie naar het effect van stamceltherapie op het ziekteverloop bij MS. In de komende twee jaar zullen in Nederland tien mensen met MS stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie. Stamceltherapie wordt in…
Nederland start studie stamceltherapie bij MS
Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie. "Fantastisch nieuws dit", zegt Marlika Migchielsen die deze zomer naar Moskou ging voor zo'n zelfde behandeling. In de komende twee jaar…
Niet wachten op SCT-onderzoek
Stamceltransplantatie in het buitenland
Dr. Killestein tempert verwachtingen SCT
Steun voor stamceltransplantatie MS
Steun voor pleidooi stamceltransplantatie MS Zes Nederlandse artsen schrijven in het januarinummer van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie dat een bepaalde vorm van stamceltransplantatie voor sommige mensen met MS 'een veelbelovende ontwikkeling' is en 'rijp voor nieuwe studies'. De stellingen…
Lange termijn stamceltherapie
(Schijn)argumenten tegen stamceltherapie
Standpunt NVN over stamceltherapie
Vanuit de werkgroep MS en het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) is een standpunt opgesteld met betrekking tot stamceltherapie bij Multiple Sclerose (MS). Het standpunt kan functioneren als houvast voor neurologen bij vragen van patiënten. Neurologen van…
Steun actie Boaz vanuit MS Vereniging
MS Vereniging: Stamcelbehandeling naar NL
Academische ziekenhuizen moeten bezien of en hoe ze stamceltransplantie ook in Nederland aan MS-patiënten kunnen aanbieden. Dat zeggen Jan van Amstel, voorzitter van MS Vereniging Nederland en Boaz Spermon (red. inmiddels bestuurslid) tegen BNR. De gesprekken met Jan van Amstel en…
Stamcelbehandeling doorbraak of niet?
Bij zowel de BBC als RTL-Late-Night was vorige week een TV-programma over stamcelbehandeling bij mensen met MS te zien. Naar aanleiding van de uitzending van RTL schreef het Erasmus een Nieuwsbrief, om dit 'verhaal op RTL te nuanceren'. Zoals eerder…
MS-patiënt loopt weer na stamcelbehandeling
MS-patiënt loopt weer na stamcelbehandeling Artsen van het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield en Kings College Hospital in London hebben de afgelopen drie jaar twintig beenmergtransplantaties uitgevoerd met eigen stamcellen bij mensen met MS. De artsen spreken over hoopvolle resultaten. Holly…
Stamcellen maken uit huid
2008, auteurs: H.W.G.M. Boddeke en J.C.V.M. Copray, UMC Groningen
Op weg naar stamceltherapie (5)
Experimentele beenmergtransplantatie
Experimentele beenmergtransplantatie Sinds 1998 kan een beperkte groep MS-patiënten terecht in het Dijkzigt ziekenhuis te Rotterdam voor een experimentele behandeling met autologe beenmergtransplantatie. Bij de mensen die behandeld zijn, plus de directe partners en de mensen die nog over een…
Ingrijpende therapie voor progressieve MS
Na een lange periode waarin zorgvuldig over de veiligheid is nagedacht kreeg vorig jaar de eerste Nederlandse MS patiënt een beenmergtransplantatie. Hierna volgden nog vier patiënten. De beenmergtransplantaties werden verricht in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam/Dijkzigt. Van deze experimentele therapie zullen…
MS is een ingewikkelde ontstekingsaandoening van hersenen en ruggenmerg waarbij zenuwweefsel verloren gaat. Er zijn veel factoren die daarbij een rol kunnen spelen. Sterker nog: er is vrijwel zeker sprake van een samenspel van de invloed van genen, levensstijl, omgevingsfactoren, virussen en wellicht ook een mogelijk gebrek aan vitamine D. Over dat laatste lees je onze berichten in dit dossier.
Advies vitamine D
Werkt vitamine D tegen COVID-19?
Vitamine D en Progressieve MS
Vitamine D suppletie
Het Zorginstituut Nederland (ZiN) vroeg zich begin 2018 sterk af of het loopmedicijn Fampyra voldoende klinisch relevant was om het middel een vaste plek te geven in het basispakket van de zorgverzekering. Acties van vooral MS Vereniging hebben er uiteindelijk toe geleid dat het antwoord hierop ja werd. Hier lees je de berichtgeving daarover.
Looptest Fampyra uitgesteld
Wat doet Fampyra voor jou?
MS-consult telefonisch; Fampyra-test uitgesteld
Meerwaarde Fampyra alsnog erkend
Fampyra-brief minister resultaat acties patiënten
Fampyra misschien weer in pakket
Nieuwe gesprekken Fampyra
Beroep op ‘VAR’ voor Fampyra
Geitenpaadje richting Fampyra
Fampyra verzoek afgewezen
7 argumenten voor Fampyra
Weg met Fampyra! Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar
Column Jan van Amstel | Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft laten blijken zich af te vragen of het medicijn Fampyra voldoende klinisch relevant is om de minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, te adviseren, het middel te handhaven in…
In het onderzoek Project Y zoekt het VUmc naar factoren die het beloop van MS beïnvloeden. Dit onderzoek is uniek, omdat alleen mensen met MS die geboren zijn in 1966 meedoen. Het geboortejaar 1966 is bewust gekozen omdat de ziekte dan vrijwel zeker al aan het licht gekomen zou moeten zijn.
Project Y bevestigt hoger aantal MS-patiënten
Mariëtte doet mee aan Project Y
Het is niet alleen uit nieuwsgierigheid, ze ziet het ook als soort ‘MS-burgerplicht’ zegt Mariëtte Wassenaar vol overtuiging als haar wordt gevraagd waarom ze mee doet aan ‘Project Y’ (spreek uit: 'project Wai'). Dit grootschalige onderzoek van het MS Centrum…
Project Y: Waarom is MS bij iedereen anders?
Interview Bernard Uitdehaag, directeur MS Centrum Amsterdam: Twee mensen met MS, twee totaal verschillende verhalen! In 2010 was niet te voorspellen hoe hun ziektebeloop zou zijn. Waarom verloopt MS bij iedereen anders? Om daar het antwoord op te
vinden is Project Y gestart.