skip to Main Content

Dossiers

Coronavirus corona covid-19
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Je vindt hier alle berichten over het corona-virus, veelal in relatie tot de ziekte multiple sclerose.

Stamceltransplantatie met eigen stamcellenIn het buitenland is bewezen dat stamceltransplantatie, ook wel stamceltherapie genoemd, een zeer effectieve behandelmethode is voor een beperkte groep mensen met een zeer agressieve vorm van Relapsing Remitting MS (RR MS).
Hier lees je onze berichten over stamceltherapie.

Nederland start studie stamceltherapie bij MS

Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie. "Fantastisch nieuws dit", zegt Marlika Migchielsen die deze zomer naar Moskou ging voor zo'n zelfde behandeling. In de komende twee jaar…

MS-vereniging-Logo-afmeting-512-512

Niet wachten op SCT-onderzoek

De vertegenwoordigers van MS-patiënten in Nederland vinden het onnodig, nog langer te wachten op Nederlandse studies naar effectiviteit en veiligheid van stamceltransplantatie (SCT) voor mensen met MS
MS Vereniging Wil Nu Ook Snel Stamceltransplantatie In Nederland

Stamceltransplantatie in het buitenland

Onderzoek ervaringen stamceltransplantatie in het buitenland. Een team wetenschappers gaat onderzoeken hoe het mensen vergaat die voor stamceltransplantatie een beroep doen op een kliniek in het buitenland.

Dr. Killestein tempert verwachtingen SCT

Neuroloog dr. Joep Killestein tempert de verwachtingen van stamceltransplantatie (SCT) bij mensen die MS hebben. Hij deed dat 23 juni 2018 op een themabijeenkomst over dit onderwerp in Breukelen, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de MS Vereniging Nederland.

Stamcellen maken uit huid

Hoewel stamcelonderzoek vooruitzicht biedt op gerichte toepassing bij ziekten als MS, zijn er bij het onderzoek naar medische toepassingen nog steeds de nodige technologische en ethische hindernissen. Anders gezegd: het staat nog steeds niet...
2008, auteurs: H.W.G.M. Boddeke en J.C.V.M. Copray, UMC Groningen

Experimentele beenmergtransplantatie

Experimentele beenmergtransplantatie Sinds 1998 kan een beperkte groep MS-patiënten terecht in het Dijkzigt ziekenhuis te Rotterdam voor een experimentele behandeling met autologe beenmergtransplantatie. Bij de mensen die behandeld zijn, plus de directe partners en de mensen die nog over een…

Ingrijpende therapie voor progressieve MS

Na een lange periode waarin zorgvuldig over de veiligheid is nagedacht kreeg vorig jaar de eerste Nederlandse MS patiënt een beenmergtransplantatie. Hierna volgden nog vier patiënten. De beenmergtransplantaties werden verricht in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam/Dijkzigt. Van deze experimentele therapie zullen…

Kamerlid Ploumen neemt de handtekeningen in ontvangst. Foto: T. SegersHet Zorginstituut Nederland (ZIN) vroeg zich begin 2018 af of het medicijn Fampyra voldoende klinisch relevant was om het middel te handhaven in het basispakket van de zorgverzekering. De acties van de MS Vereniging hebben uiteindelijk in 2019 effect. Hier lees je alle berichten over het opnieuw opnemen van Fampyra in het basispakket van de zorgverzekering.

Zorginstituut Nederland (ZiN). Dit Instituut Erkent Alsnog De Meerwaarde Van Loopmedicijn Fampyra

Meerwaarde Fampyra alsnog erkend

Zorginstituut Nederland (ZiN) erkent alsnog de meerwaarde van loopmedicijn Fampyra. Veel mensen met MS die ernstige loopbeperkingen hebben, krijgen vanaf 1 september 2019 Fampyra geheel vergoed via het basispakket van de zorgverzekering.

7 argumenten voor Fampyra

MS-vereniging Nederland heeft een lijst opgesteld van 7 argumenten voor handhaving van Fampyra in het basispakket. Voorzitter Jan van Amstel adviseert mensen die actie ondernemen, bijvoorbeeld richting politici, daaruit te putten. Hij hoopt daarmee te bereiken dat Zorginstituut Nederland (ZIN) zijn advies herziet.

Brief aan minister Bruins

Onderstaande advertentie is op 22 maart 2018 in het Financieel Dagblad gepubliceerd door oud collega's van Mia. Mia heeft MS en gebruikt Fampyra. Maar zoals wellicht bekend heeft minister Bruins (Medische Zorg en Sport) besloten om het loopbevorderende medicijn fampridine (merknaam Fampyra) vanaf 1 april 2018 niet meer te laten vergoeden via het basispakket zorgverzekering.

Project YIn het onderzoek Project Y zoekt het VUmc naar factoren die het beloop van MS beïnvloeden. Dit onderzoek is uniek, omdat alleen mensen met MS die geboren zijn in 1966 meedoen. Het geboortejaar 1966 is bewust gekozen omdat de ziekte dan vrijwel zeker al aan het licht gekomen zou moeten zijn.

Mariette Doet Mee Aan Het Onderzoek Van Project Y. Foto: Martin De Bouter

Mariëtte doet mee aan Project Y

Het is niet alleen uit nieuwsgierigheid, ze ziet het ook als soort ‘MS-burgerplicht’ zegt Mariëtte Wassenaar vol overtuiging als haar wordt gevraagd waarom ze mee doet aan ‘Project Y’ (spreek uit: 'project Wai'). Dit grootschalige onderzoek van het MS Centrum…

Project Y Van Het MS Centrum

Flyer project Y

Flyer over de unieke Project Y studie onder alle Nederlanders met de hersenziekte multiple sclerose die in 1966 geboren zijn.
MS Onderzoek

Project Y zoekt mensen uit 1966 met MS

Waarom verloopt MS bij iedereen anders? Project Y, een grote studie onder alle Nederlanders met MS die in 1966 geboren zijn, moet hier antwoord op geven.
Back To Top