skip to Main Content

Dossiers

Coronavirus corona covid-19

Het coronavirus dat zich sinds eind 2019 als COVID-19 over de wereld verspreid heeft, raakt ook mensen met MS. De laatste berichten over het virus en vooral over de relatie met MS zijn terug te vinden in dit dossier.

Is Het Coronavaccin Veilig Bij MS?

Webinar experts over COVID-19-vaccins

Bram Platel praat op webinar met experts over COVID-19-vaccins. Wie Bram voor het webinar wil inspireren kan hem met opmerkingen en vragen mailen.

Stamceltransplantatie met eigen stamcellen

Voor de behandeling van de meest agressieve vormen van MS komt steeds meer ‘stamceltherapie’ in beeld. In het bijzonder gaat het om autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie (aHSCT). Tot nog toe is die in Nederland niet beschikbaar voor MS-patiënten, wel in het buitenland. Hier lees je onze berichten daarover.

Nederland start studie stamceltherapie bij MS

Nederlandse neurologen wilden er lange tijd niet aan: stamceltransplantaties voor MS-patiënten. Het Amsterdam UMC start nu tóch een studie. "Fantastisch nieuws dit", zegt Marlika Migchielsen die deze zomer naar Moskou ging voor zo'n zelfde behandeling. In de komende twee jaar…

MS Vereniging Wil Nu Ook Snel Stamceltransplantatie In Nederland

Stamceltransplantatie in het buitenland

Onderzoek ervaringen stamceltransplantatie in het buitenland. Een team wetenschappers gaat onderzoeken hoe het mensen vergaat die voor stamceltransplantatie een beroep doen op een kliniek in het buitenland.

Dr. Killestein tempert verwachtingen SCT

Neuroloog dr. Joep Killestein tempert de verwachtingen van stamceltransplantatie (SCT) bij mensen die MS hebben. Hij deed dat 23 juni 2018 op een themabijeenkomst over dit onderwerp in Breukelen, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de MS Vereniging Nederland.

Stamcellen maken uit huid

Hoewel stamcelonderzoek vooruitzicht biedt op gerichte toepassing bij ziekten als MS, zijn er bij het onderzoek naar medische toepassingen nog steeds de nodige technologische en ethische hindernissen. Anders gezegd: het staat nog steeds niet...
2008, auteurs: H.W.G.M. Boddeke en J.C.V.M. Copray, UMC Groningen

Experimentele beenmergtransplantatie

Experimentele beenmergtransplantatie Sinds 1998 kan een beperkte groep MS-patiënten terecht in het Dijkzigt ziekenhuis te Rotterdam voor een experimentele behandeling met autologe beenmergtransplantatie. Bij de mensen die behandeld zijn, plus de directe partners en de mensen die nog over een…

Ingrijpende therapie voor progressieve MS

Na een lange periode waarin zorgvuldig over de veiligheid is nagedacht kreeg vorig jaar de eerste Nederlandse MS patiënt een beenmergtransplantatie. Hierna volgden nog vier patiënten. De beenmergtransplantaties werden verricht in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam/Dijkzigt. Van deze experimentele therapie zullen…

vitamine d

MS is een ingewikkelde ontstekingsaandoening van hersenen en ruggenmerg waarbij zenuwweefsel verloren gaat. Er zijn veel factoren die daarbij een rol kunnen spelen. Sterker nog: er is vrijwel zeker sprake van een samenspel van de invloed van genen, levensstijl, omgevingsfactoren, virussen en wellicht ook een mogelijk gebrek aan vitamine D. Over dat laatste lees je onze berichten in dit dossier.

MS Onderzoek Over Epilepsie En MS

Vitamine D en Progressieve MS

In dit onderzoek is een bescheiden verband gevonden tussen vit.D3 en de verhouding tussen gezond en afwijkend hersenweefsel, wat mogelijk kan wijzen op een beschermende invloed van vitamine D op myeline.

Kamerlid Ploumen neemt de handtekeningen in ontvangst. Foto: T. Segers

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) vroeg zich begin 2018 sterk af of het loopmedicijn Fampyra voldoende klinisch relevant was om het middel een vaste plek te geven in het basispakket van de zorgverzekering. Acties van vooral MS Vereniging hebben er uiteindelijk toe geleid dat het antwoord hierop ja werd. Hier lees je de berichtgeving daarover.

Zorginstituut Nederland (ZiN). Dit Instituut Erkent Alsnog De Meerwaarde Van Loopmedicijn Fampyra

Meerwaarde Fampyra alsnog erkend

Zorginstituut Nederland (ZiN) erkent alsnog de meerwaarde van loopmedicijn Fampyra. Veel mensen met MS die ernstige loopbeperkingen hebben, krijgen vanaf 1 september 2019 Fampyra geheel vergoed via het basispakket van de zorgverzekering.

7 argumenten voor Fampyra

MS-vereniging Nederland heeft een lijst opgesteld van 7 argumenten voor handhaving van Fampyra in het basispakket. Voorzitter Jan van Amstel adviseert mensen die actie ondernemen, bijvoorbeeld richting politici, daaruit te putten. Hij hoopt daarmee te bereiken dat Zorginstituut Nederland (ZIN) zijn advies herziet.

Project YIn het onderzoek Project Y zoekt het VUmc naar factoren die het beloop van MS beïnvloeden. Dit onderzoek is uniek, omdat alleen mensen met MS die geboren zijn in 1966 meedoen. Het geboortejaar 1966 is bewust gekozen omdat de ziekte dan vrijwel zeker al aan het licht gekomen zou moeten zijn.

Mariette Doet Mee Aan Het Onderzoek Van Project Y. Foto: Martin De Bouter

Mariëtte doet mee aan Project Y

Het is niet alleen uit nieuwsgierigheid, ze ziet het ook als soort ‘MS-burgerplicht’ zegt Mariëtte Wassenaar vol overtuiging als haar wordt gevraagd waarom ze mee doet aan ‘Project Y’ (spreek uit: 'project Wai'). Dit grootschalige onderzoek van het MS Centrum…

Project Y Van Het MS Centrum

Flyer project Y

Flyer over de unieke Project Y studie onder alle Nederlanders met de hersenziekte multiple sclerose die in 1966 geboren zijn.
MS Onderzoek

Project Y zoekt mensen uit 1966 met MS

Waarom verloopt MS bij iedereen anders? Project Y, een grote studie onder alle Nederlanders met MS die in 1966 geboren zijn, moet hier antwoord op geven.
Back To Top