skip to Main Content
Linksom Of Rechtsom

Linksom of rechtsom

Ik bedoelde het plagerig, en gelukkig begreep ze het, Ingrid, geliefde, anima, steun en toeverlaat, rots in mijn branding. Ik was weer eens iets vergeten waar zij natuurlijk wél aan had gedacht. “Als je mij toch niet had…,” zei ze hoofdschuddend. Waarop ik grijnsde: “Dan had ik wel een ander.”

column-120412-matt-zijwegEen riskante reactie, ik weet het. Er laat zich met gemak een filmscène schrijven die met dit dialoogje start en snel evolueert tot een grimmig relatiedrama met een bloederig einde. Maar het plagerijtje werd niet serieus genomen, het liep allemaal goed af.

Achteraf bedenk ik dat men zo’n wat-als-spelletje ook serieus kan benaderen: wat als het leven een heel andere loop had genomen? Wat als we elkaar nooit hadden ontmoet, of als we vermogend waren geworden, of beroemd, of crimineel? Dan hadden we een ander leven gekregen en daar waarschijnlijk ook wel onze draai in gevonden.

Als je bij de volgende T-splitsing linksaf gaat in plaats van rechtsaf, bereik je uiteindelijk een heel andere bestemming. Maar of het daar mooier, lelijker, saaier of spannender is?

Ik werd laatst geïnterviewd over gezondheid in opdracht van een farmaceutisch bedrijf dat meer wilde weten over gevoelens en ervaringen van patiënten. Ik zei dat ik bepaalde klachten te lang had genegeerd en uiteindelijk pas bij een specialist kwam toen er niet veel meer aan viel te doen.

Wat als ik me eerder had gemeld? Dan waren me wellicht een hoop zorgen en ongemak bespaard gebleven. Maar misschien was ik dan met mijn supergezonde lijf tijdens een avontuurlijke bergtocht wel van een Alp gevallen met een dwarslaesie als gevolg. Of had ik me met al mijn fitheid wel een knaap van een burnout gewerkt. Ge wit oit noit nie, zoals ze dat in mijn contreien zo filosofisch zeggen.

De meeste mensen plooien hun leven naar hun omstandigheden. Leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakte, zong John Lennon al. Dat ik nog eens door belommerde lanen zou scooten, zoals vanmiddag, had ik never nooit niet voorzien, en als ik het al gedroomd had, was het een nachtmerrie geweest. Maar het was een mooi tochtje en dat was het.

Matt Dings

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Prachtig geschreven stukje Matt! Zo probeer ik ook in het leven te staan, lukt niet altijd even goed maar zeker op een dag als vandaag met een lekker zonnetje en een blauwe lucht is het super!

    De uitdrukking “als ik jou niet had”‘ werd bij ons thuis vroeger beantwoord met “en je beide ogen niet had, zag je niks”. Jouw antwoord vond ik goed gevonden.

    Succes met schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top