Er zijn wetenschappers die beweren dat er naast ons aardse universum nog meerdere universums zijn. Via wormgaten is het mogelijk om van het ene naar het andere universum te reizen. Deze wijsheden komen vooral uit de wereld van de kwantumwetenschap.

FldB_20140209_192109_DSC5759SotsjiVerder zijn er natuurlijk de spirituele aanhangers en de science fiction schrijvers voor wie een parallel universum een dankbaar onderwerp is. Vanuit alle drie de kanten heb ik wel eens wat gelezen. Maar eigenlijk ging het mij de pet te boven. Tot vrijdagavond. Toen heb ik het aan den lijve ondervonden: de parallelle-universum -ervaring. Of toch niet?

Wat gebeurde er vrijdagavond? Mijn lief en ik keken naar de tv samen met miljoenen medelanders en overige aardbewoners. Om tien over acht belde mijn razend enthousiaste Russische vriend Vladimir op. Of ik nog naar de opening van de Olympische Spelen had gekeken. “Ja, natuurlijk heb ik gekeken. Een waar spektakel! Alleen jammer van die ster die niet openging. Daardoor hingen er maar vier van de vijf olympische ringen in de lucht.” “Huh?”, vroeg mijn Russische vriend, “Waar heb je het over? Het waren vijf perfecte ringen! En het vuurwerk daarna was geniaal!” “Vuurwerk? Maar Vlad, ik heb geen vuurwerk gezien!” Hulpeloos keek ik naar mijn lief. Hij schudde zijn hoofd. Geen vijf ringen of vuurwerk gezien. Dit is weird. Onze beleving was volkomen anders dan die van Vladimir in Rusland. We hebben een parallel-universum-ervaring gehad. Dat kon niet anders!

Na een onrustige nacht zat ik ’s morgen aan tafel met een kop koffie en ging op internet de nieuwsfeiten na. Hopelijk stond de parallelle ervaring bovenaan. Die zou nu al wereldwijd in de pers zijn uitgemeten. Maar tot mijn verbazing vond ik er niets over op het internet. Behalve een artikel over Russische censuur, dat meteen het einde betekende van mijn parallelle universum ervaring. Die bleek een illusie te zijn.

Het Russische volk is onwetend gebleven over de ‘blunder’ tijdens de openingsceremonie. De regie van de Russische staats-tv heeft bliksemsnel beelden geswitcht: de beelden van de werkelijkheid werden overgenomen door beelden van een repetitie waarin alles wel goed liep. Degene die verantwoordelijk is voor het falen tijdens de ceremonie ligt hoogst waarschijnlijk al in stukken gesneden als berenvoer in Siberië. Alle sporen uitgewist. Alleen nog het woord van Rusland tegenover de rest van de wereld. “Njet! Jullie liegen! Er ging niks mis!”

Het geeft te denken, nietwaar? Temeer omdat een Russische woordvoerder verklaarde dat een dergelijke censuuractie doodnormaal was. Nood breekt wet en waarom het gewone volk vermoeien met de faalbaarheid van de almachtige Poetin. Men mocht eens in opstand komen! Hè, bah!

Nu ik verlost ben van de illusie van het parallelle universum vraag ik me wel af wat er nog meer verdraaid is de afgelopen dagen. Zouden de Russen nu in de waan zijn dat hun schaatsers goud, zilver en brons op de 5000m hebben gewonnen? Of dat Irene Wüst als tweede is geëindigd op de 3000m na de Russische Olga Graf? Omdat de staats-tv daar andere beelden in heeft geplakt? Van een succesvolle training bijvoorbeeld. En zou Olga Graf nu in Siberië zitten? Zodat ze haar mond zal houden over de verdraaiing van de feiten.

Misschien moet ik mijn conclusie dat het parallelle universum een illusie is nog maar even terugnemen. Hij bestaat wel degelijk. Het keiharde bewijs is vrijdagavond geleverd. Hij heet censuur.

Mariëtte

fotografie: Martin de Bouter