Laatst zat ik, tegen mijn gewoonte in, wezenloos op tv rond te zappen. Naast drie nabeschouwingen op het interview met Willem Alexander en Maxima (wat ik dan weer had gemist) waren er nog vier films vol aan de gang. Niet echt programma’s om zo in te rollen.
Mariette_130513Ik zocht amusement waar ik niet bij na hoefde te denken. En zo stuitte ik op het programma van onze zingende volksnicht Gordon: ‘Hotter than my daughter’. Het was de eerste en meteen ook de laatste keer dat ik het heb gekeken…

Voor de onwetenden onder ons: in ‘Hotter than my daughter’ worden twee moeders op indringende wijze door hun dochters erop gewezen dat ze echt de verkeerde kleren aan hebben (“Je ziet er uit als een slet, mam!”). Vervolgens zeikt Gordon de dames op zijn eigen wijze af (“Maar zo loop je toch in je blote doossie, lieverd”!) gevolgd door het ‘straatpubliek’ (“Nou, die beehaa met die sierbandjes, dat doe je thuis maar aan in de slaapkamer met een deuntje erbij!”). De inmiddels wat geschrokken moeder krijgt een metamorfose en verandert in een mum van tijd van een overjarige puber in een ouwe, ingekakte taart. Zo, mam! Zo hoor je je te kleden!

Nu nader ik zelf de gouden leeftijd van vijftig. Ik ben weliswaar geen moeder, maar toch wel op leeftijd aan het geraken. Dus eigenlijk was ik ook wel een beetje benieuwd naar wat voor beeld afgestudeerde haar- en kledingstylistes bij het uiterlijk van vrouwen rond de vijftig eigenlijk hebben. Nou, deze stylistes hebben daar een duidelijk beeld bij: ‘Voel je je jong? Foei! Kleed je oud!’ Of: ‘Voel je je nog sexy op rijpe leeftijd? Foei! Bedek alles!’

Ok, dan! Enigszins geschokt haalde in me mijn eigen kledingkast voor de geest. Mijn beehaas hebben bijna allemaal extra sierbandjes. Ik ben er gek op. Oeps, dat kan dus alleen in de slaapkamer! En ik heb nog wel wat blote jurkjes. Goed, niet zo kort dat ik in ‘mijn blote doossie’ loop, maar toch… Kan dat nog wel op mijn leeftijd? En mijn roze legging, dan? En die pikante doorkijkblouse van Christine le Duc? Grapje!

Naast het feit dat de tv-dames qua uiterlijk in ouderwetse oude taarten werden veranderd, veranderde er bij hen nog wat. En dat was hun uitstraling. Vooral bij één van hen was dat bijna schokkend om te zien. Was ze in haar ‘oude’ uiterlijk nog een enthousiaste levensgenieter met een levendige sprankeling in haar ogen. Na de metamorfose was ze veranderd in een mat, kleurloos wezen. En dat heet dan een volwassen uitstraling.

Gorden was euforisch : “Maar lieverd, dit is toch veel beter!”. Haar dochter opgelucht: “Mam, je ziet er geweldig uit! Zo hoef ik mij niet meer te schamen voor mijn vriendinnen!” De stylistes tevreden: “Ja, dit past veel beter bij je leeftijd. Lang haar en van die beehaas met bandjes passen echt niet bij iemand van vijftig”. Crisis! Wat een conservatisme! Ik zapte de teevee uit. Beter niets kijken dan dit!

Natuurlijk, zoals de dames in kwestie er bij liepen was nogal over the top. Ik ben blij dat mijn moeder er op die leeftijd niet zo bij liep. Maar toch, ik kan me absoluut niet vinden in hoe het blijkbaar ‘heurt’. Laat het shoppen dan maar zitten; ik bestel bij de Neckermann dan wel drie schortjurken ‘Sofia’ en dan ben ik voor de rest van het jaar klaar. Of een leuke plooirok bij de Klingel…

Dus bij deze een oproep aan alle vrouwen van zesenveertig en ouder: scheer die oksels, lak die teennagels, epileer die benen! En trek een vrolijk rokje, lekkere beehaa en cool shirtje aan. Gooi je haar uit die knotjes en doe er een kek verfje in! En loop niet in je blote doossie, MS-sers hebben al genoeg blaasproblemen. Maar geniet van jezelf en van het leven. En mocht je dochter er wat van zeggen, dan knipoog je naar d’r en zegt: “Schat, trek die saaie spijkerbroek eens uit! Dan hoef ik me niet voor je te schamen bij m’n vriendinnen!”

Mariëtte

Fotografie: Martin de Bouter