Column Mariette: Glutenvrij

Dieetwensen. Al jaren een issue wanneer je eters krijgt. De één schuwt koolhydraten, de ander mag geen noten. De volgende gruwt van lactose en weer iemand heeft een quinoa-allergie. Nou heb ik die ook, maar dat heeft geen lichamelijke reden. Dat heeft meer te maken met het feit dat ik een allergie aan het ontwikkelen ben voor voedselallergiëen.

Mariette ontwikkelt een allergie...Het lijkt mij natuurlijk heel vervelend om een voedselallergie te hebben. Ik dank de lieve heer op blote knietjes dat ik alles kan eten zonder daar enorme buikpijn, vlekken, bulten of een opgezwollen gezicht van te krijgen.

Sommige mensen moeten zelfs direct opgenomen worden in het ziekenhuis want anders overleven ze het diner niet. Ik wil het dus ook absoluut niet op mijn geweten hebben dat vrienden die blijven eten dat wèl overkomt. En dus probeer ik zoveel mogelijk te voldoen aan dieetwensen.

Maar nu lijkt er ook een probleem te ontstaan wanneer mensen die bij je logeren hun haar willen wassen. Die kunnen namelijk een glutenintolerantie in hun haren hebben. Verbaasd? Ik niet. Ik was flabbergastered!

Voorafgaand aan een zoveelste WK-wedstrijd kreeg ik een glimp mee van de reclameboodschappen. Wat schetst mijn verbazing? Er werd reclame gemaakt voor shampoo zonder gluten! Hallo dames: eindelijk glutenvrije shampoo! Er zitten niet alleen geen parabenen (huh?) in, maar ook geen gluten; da’s pas echt een renovatie.

Piekeraar die ik ben begon ik me af te vragen of het misschien waar kon zijn, die glutenintoleratie van haar. Zou dat misschien de reden zijn waarom ik zo snel grijs aan het worden ben? Dat mijn huidige haarverzorgingsproducten zó veel gluten bevatten dat ze kleur uit mijn haar trekken? Of dat ik daarom vaak zoveel volume in mijn haar heb. Dat ik door die gluten in mijn shampoo opgeblazen haarpunten krijg. Wat nou als mijn haar ook nog aan de diarree ging? Dat ik een soort haarcoeliakie aan het ontwikkelen ben.

OMG! De paniek sloeg toe!

Met lood in de schoenen waste ik de volgende ochtend mijn haar. Wat deed ik het aan? Zou ik nu kaal worden? Mijn haar gaf geen krimp. Het viel niet uit, het ging niet aan de diarree (trouwens geen idee hoe dat er uit ziet, haardiarree). Wel weer een grijze haar erbij, dat dan weer wel.

Ik besloot dat het al met al wel eens mee zou kunnen vallen, met die glutenintolerantie.

Ik vraag me wel af, wat de gedachte van de fabrikant is geweest achter deze bullshit. Ik heb liever dat ie zich druk maakt over het effect van nanodeeltjes en chemicaliën in zijn haarverzorgingsproducten op het milieu. Maar misschien is dit de start van een nieuwe trend: dieetwensen voor haar. Glutenvrije, koolhydraatarme, lactoseloze shampoo.

“Blijf je logeren?”. “Ja, weet niet… Heb je ook glutenvrije shampoo?”

Mariette

Foto: Martin de Bouter

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Hallo marijette ik heb al vijftig jaar met mijn darmen ze zeiden altijd dat ik passies darmen had nu ik dit leest komt het wel overeen met jouw verhaal dat ik ook aversies heb met het bepaalde eten is niet leu altijd dat ik afentoe niet meer eten of drinken ik wordt er afentoe chagrijnig van als je niet meer weet wat je eten kan wordt je soms weleens moe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.