Column Jan van Amstel, voorzitter

De blauwe ogen van de leden van het Kabinet

Voor mensen met MS was het even hopen dat de nieuwe bewindslieden voor Volksgezondheid dan maar op zijn minst blauwe ogen hebben.

Het regeerakkoord heet: ‘Vertrouwen in de toekomst’. Da’s mooi. Maar waarop moeten we dat vertrouwen dan baseren? Op de tekst van dit regeerakkoord of – zoals de uitdrukking is – op de blauwe ogen van de leden van het Kabinet?

Ik vrees op het laatste, want de tekst van het akkoord is op een enkele plek weliswaar veelbelovend, maar bijna altijd vaag als het gaat over mensen met een handicap. Concrete voorstellen voor solidariteit met de zwakkeren in onze samenleving moeten we met een lantaarntje zoeken.

Vijf jaar geleden, in het vorige regeerakkoord was dat beter geregeld. Toen kwamen de woorden gehandicapt en chronisch ziek nog vier keer zoveel voor in de tekst. En dat in tijden van crisis. Nu er een veel beter economisch perspectief is, is de solidariteit uit beeld verdwenen.

Geen regel over mobiliteit, voor veel mensen met een handicap essentieel om niet geïsoleerd te raken. Geen regel over aangepast wonen dat soms noodzakelijk is om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Nauwelijks aandacht voor de verantwoordelijkheid van de landelijke overheid als het gaat over de uitvoering van het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Integendeel, de maatschappelijke organisaties en de lokale overheid zijn aan zet volgens het Regeerakkoord. Dat biedt echter weinig perspectief omdat deze organisaties en de lokale overheid moeten bezuinigen.

Maar soms wordt de tekst wel concreet. Dan is het helaas niet om te juichen. Zo komt er ook een btw-verhoging voor medicijnen. Goed voor de staatskas, slecht voor de patiënt.

Gelukkig bieden de passages met vaag geformuleerd beleid wel ruimte voor praktische invulling van dat beleid. Dat betekent immers dat de nieuwe bewindslieden voor Volksgezondheid aan zet zijn. We hebben er maar liefst drie: Hugo de Jonge, Bruno Bruins en Paul Blokhuis. Eén meer dan in het vorige Kabinet. Dat belooft wat.

En gelukkig hebben ze geen van drieën verstand van gezondheidszorg. Ook dat biedt ruimte, want ze hebben geen belast verleden.

Was het even hopen dat ze blauwe ogen hebben, waar we op kunnen vertrouwen, waar we in kunnen geloven. Maar dat blijkt alleen maar het geval bij Hugo de Jonge, u weet wel die man met die kleurrijke schoenen en tevens vicepremier. En dat versterkt mijn vertrouwen op de toekomst voorlopig nog bepaald niet.

We zullen het moeten afwachten. Waarbij komt dat iemand op zijn ogen geloven, eigenlijk ook niet meer van deze tijd is. De wel of niet blauwe ogen van de leden van ons Kabinet helpen ons niet. Het gaat om hun daden, hun optreden waar dat nodig is. Daarvoor een eerlijk beleid ontwikkelen en voldoende geld uittrekken. Dat mogen we van hen vragen. En dat zullen we ook doen.

Verzekerd van de steun van Ieder(in), het Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte waarbij ook de MS vereniging Nederland is aangesloten – als enige MS-organisatie overigens.

En van de Patiëntenfederatie Nederland – met zo’n 170 andere organisaties ook onze koepel voor contacten met de politiek – die meteen al zei (…) “dat het regeerakkoord enkele sympathieke punten bevat, maar dat veel afhangt van de uiteindelijke uitwerking van de kabinetsplannen”.
En zo is het!

Jan van Amstel
voorzitter MS Vereniging Nederland

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hear, hear! Of wel: zegt het voort. Roer de trom. Wij kreukels willen als gelijkwaardige burgers worden gezien en behandeld.

  2. Je moet maar weer vertrouwen hebben in die blauwe ogen ik heb er niet altijd vertrouwen meer in Maria als je niet kunnen zien en MS heb zou je dat wel moeten het is niet altijd makkelijk om nu te kunnen zien en MS hebben maar ja het is maar zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.