Advies: MS snel remmen met medicatie

De Stichting MS in Beeld geeft het dringende advies om bij actieve MS- ontstekingen zo snel mogelijk te beginnen met remmende medicatie. Waarom, hoe en wat is te zien in een filmpje van biomedisch technoloog dr. ir. Bram Platel – voorzitter van MS in Beeld – in samenwerking met de neuroloog dr. Luuk van Rooij. De laatste is verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Bram Platel
Bram Platel trekt de aandacht voor het filmpje met een fotocombinatie waarop hij zelf in twee fases is te zien, anno nu en – mogelijk mede dankzij goede MS-medicatie? – over vele jaren… 

Bram Platel concludeert: ”Maak zo snel mogelijk proactief, samen met je neuroloog, een zo effectief mogelijk behandelplan”. Hij zegt dit op grond van de inmiddels vele malen bewezen constatering dat bij MS vaak ongemerkt allerlei schadelijke processen doorgaan die met de nu beschikbare medicijnen in elk geval sterk zijn te vertragen. “Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het versneld krimpen van je hersenen, ontstekingen in je hersenen waar je nu nog geen last van hebt, maar ook neurodegeneratie: zenuwen die afsterven of hun effectiviteit verliezen. Het vervelende is dat wanneer je het vele jaren later merkt, je er meestal niets meer aan kunt doen”, aldus Bram Platel.

Drie categorieën medicijnen

In het filmpje maakt hij onderscheid in drie categorieën medicijnen: met een lage, matige of hoge effectiviteit. Te gebruiken al naargelang de ernst van de MS-ontstekingen. In het algemeen geldt dat hoe hoger de effectiviteit, hoe zwaarder het middel en dus ook hoe groter de kans op bijwerkingen. Tot de lichtste categorie rekent MS in Beeld de interferonen en glatirameeracetaat. “Hier heeft gemiddeld één op de vijf MS-patiënten baat bij”. In de midden-categorie zitten teriflunomide, dimethylfumaraat, diroximel fumaraat, fingolimod, siponimod, ozanimod en,ponesimod. En in de zwaarste categorie cladribine, natalizumab, ocrelizumab, alemtuzumab en ofatumumab.

Persoonlijke inbreng

Dr. Luuk van Rooij legt uit dat het voorschrijfadvies niet alleen afhankelijk is van de waar te nemen activiteit van de MS maar ook van de persoonlijke inbreng van de patiënt Hij zegt vele factoren mee te nemen om iemand een goed adviesplan te geven. “Is er een kinderwens, is iemand reislustig, is iemand risico-nemend of risicomijdend, heeft iemand de voorkeur voor tabletten, is het iemand die gemakkelijk tabletten vergeet, heeft iemand juist de voorkeur voor een kuur? Dat helpt je om een soort voorselectie te maken van medicijnen die interessant zijn voor de patiënt. Uiteindelijk pak ik dat allemaal samen en probeer ik voor de patiënt een zo goed mogelijk plaatje te maken en uit die overweging een voorzet te doen van de beste therapieën. In de praktijk kom je dan meestal toch wel tot een, twee, soms drie middelen die het meest interessant zijn voor de patiënt”.

Net als Bram Platel is hij over één ding heel stellig: de effectiviteit van medicatie . “Op basis van het beschikbare wetenschappelijke onderzoek, maar ook vanuit de behandelingen in het MS-centrum waar ik werk, kan ik erg ondersteunen dat het vroeg effectief behandelen van MS misschien wel het allerbeste is wat je kan doen”.

Van Rooij gaf op 26 juni 2021 een lezing over progressieve MS voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van MS Vereniging Nederland (zie: msvereniging.nl/terugkijken-themalezing-progressieve-ms/3 ).

Niet nieuw

Overigens is het advies voor zo snel mogelijke medicatie niet nieuw. Zo gaf de beroemde neuro-radioloog prof. dr. Frederik Barkhof die raad eerder al in deel 2 van de 50–delige onderzoekserie in MSzien, het digitale magazine van MSweb (zie: msweb.nl/ms-onderzoek/in-nederland/lang-wachten-remmen-2/ ). Daarin zegt hij onder meer “dat MS eigenlijk vanaf het begin een agressieve aandoening is, maar dat die vaak vrij lang gemaskeerd blijft”. Hij koppelde daaraan de oproep: “Wacht niet te lang met remmen”.

Bronnen: diversen, onder meer: www.msinbeeld.nl/ www.vumc.nl/zorg/uw-artsen-en-zorgverleners/zorgverlener/prof.-dr.-frederik-barkhof.htm

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.