
Judith van Leeuwen-Lans is wijkverpleegkundige als zij ineens ernstige uitval krijgt en niet weet wat er aan de hand is. In ’Spijkers in mijn huid’ beschrijft ze de loop van de gebeurtenissen vanaf het moment dat ze haar eerste heftige schubeen terugval in - of opflakkering van - MS. Een een periode met klachten, die ook wel aanval of exacerbatie wordt genoemd. Meer... krijgt, vervolgens de diagnose hoort en tenslotte gaat revalideren.
Daartussen vertelt ze over haar loopbaan, eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis, later als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Ze beschrijft wat ze ervaart als patiënt, maar ze is ook zorgverlener. Dat maakt dat zij het verhaal van twee kanten kan beschrijven. De ondertitel is dan ook: “MS gezien vanuit twee werelden”.
Judith won met het idee voor dit boek in 2016 de DreaMS Award*.
De keuze voor de twee perspectieven geeft het boek een meerwaarde. Ik heb eerst het deel over de patiënt gelezen en me daarmee geïdentificeerd, dat was fijn om te doen. Ik herkende er veel in. Daarna heb ik het boek nogmaals gelezen en nu helemaal. De ervaringen van iemand die wijkverpleegkundige is en plotseling patiënt wordt maakt het boek voor mij interessant. Zij kent de wereld van zorgverleners, maar tot dan toe alleen vanaf de ene kant. Hoe ervaart ze het als ze aan de andere kant van de lijn staat? Ze beschrijft treffend welke ervaringen in de zorg haar goed doen en welke ze slecht vindt. Ze hoopt met de beschrijvingen in dit boek zorgverleners te laten zien wat er beter kan.
Judith is in haar werk gewend om voor cliënten te zorgen en zaken te regelen. Dan heeft ze zaken goed in de hand. Als ze ineens heel ziek wordt weet ze niet wat haar overkomt en heeft ze de regie niet meer. Dat is een frappant, maar heel begrijpelijk verschijnsel. Pas na een aantal weken, als het aan alle kanten fout voelt, besluit ze om zelf het heft in handen te nemen. Een leerzaam moment, ook voor de lezer. Judith laat zien dat het belangrijk is dat er met de patiënt overlegd wordt, maar ze schrijft ook dat het soms juist nodig is dat een specialist wèl voor je beslist. Omdat je de kennis niet hebt of omdat je de situatie niet kunt overzien. Altijd is goed luisteren en doorvragen voor zorgverleners essentieel, vindt Judith. En wie kan het daar mee oneens zijn?
“Spijkers in mijn huid” is een boek waarin patiënten zich kunnen herkennen en waar zorgverleners wat van kunnen leren. Prettig is het dat het in een grote letter is gedrukt met veel wit om de letters heen. Dat leest ontspannen.
Recensie: Nel Achterhes
Prijs € 14,99 | Verzendkosten € 3,80
ISBN 978-94-6345-254-0
Te bestellen via spijkersinmijnhuid.nl
Dit bericht heeft 0 reacties