Babs Götte

boeken-120424-rollend-naar-gulden-middenwegBabs Götte reisde van Nederland, België en Frankrijk naar Spanje omdat zij naar Santiago de Compostela wilde.
Eenmaal op pad beviel het reizen haar zo goed dat zij van Spanje naar Slovenië reisde.
Uiteindelijk kwam Babs pas 14 maanden later terug in Nederland. (2012)

ISBN: 9789081 7856
Uitgegeven bij Pumbo.nl

Recensie door Marja Morskieft

Babs Götte (1946) schreef een aanstekelijk reisverslag om te laten zien dat het kan: reizen als vrouw met een chronische aandoening, of, zoals zij het noemt: als mens-plus. Met haar Canta naar Santiago di Compostello.

Als het leven van Babs Götte in drie jaar tijd ingrijpend veranderd – haar echtgenoot met wie ze 35 jaar getrouwd was overlijdt, zijn bedrijf wordt verkocht en de kinderen vliegen uit – stelt ze zich de vraag: Leven, wat is dat?

Om het antwoord te vinden doet ze wat velen voor haar deden: een pelgrimstocht maken. De meeste pelgrims lopen, een enkeling neemt de racefiets of een ezel. Maar deze pelgrim heeft MS. Ze reist dus op haar eigen manier: met haar piepkleine Canta.

Haar autootje zit volgestouwd met reisbenodigdheden, een laptop, een opvouwbare scootmobiel, hulpmiddelen en niet te vergeten, haar Jack Russel als gezelschap. Zo reist ze naar Santiago de Compostella.

Babs houdt een gedetailleerd verslag bij van wat haar zoal overkomt tijdens haar reis en welke hindernissen ze moet nemen. Iedereen die in een Canta de Pyreneeën overtrekt verdient respect. Dat vinden veel mensen die ze onderweg ontmoet ook en zo wordt ze vaak voortgeholpen door welwillende medereizigers. Ze laden haar Canta in, bieden onderdak, helpen met reparaties.

Dat ze bijzonder is in haar Ferrarirode brommobiel blijkt wel uit een artikel in een Spaanse krant: “Een gehandicapte Nederlandse vrouw met een vierwielenfiets.”

Ondanks dat mag ze overigens haar Canta niet op het plein vóór de kathedraal in Santiago parkeren!

Eenmaal in Santiago besluit ze verder te trekken, door Portugal en Spanje koerst ze naar Slovenië. Een beetje ervaren reiziger houdt zijn hart vast, maar het lukt Babs. Als ze na 14 maanden en 15.614 km. thuiskomt, is ze veel ervaringen rijker. Een wijzer mens.

Als je nieuwsgierig naar reizen bent, is haar vrolijke reisverslag een aanrader. Het is een aanmoediging om de wijde wereld in te trekken en je door niets te laten weerhouden. Zeker niet door MS.

Het boek verdient wel een goede eindredacteur. Zo zijn de opmerkingen tussendoor, rechtstreeks tot de lezer gericht wellicht leuk voor de mensen die Babs goed kennen, ze voegen weinig toe voor de andere lezers.

Rollend naar de gulden middenweg, 2011

Babs Götte
ISBN: 97890817856
Bestellen via www.pumbo.nl/boek/babs