Recensie: MS Lifehacks

Handige tips & tricks die het leven met MS makkelijker maken

In MSzien recenseren we met enige regelmaat boeken. Maar er is natuurlijk veel meer onder de zon dan alleen leesvoer. Zo las je in de vorige MSzien een recensie van de film ‘Introducing, Selma Blair’ over de Amerikaanse actrice die MS kreeg. En dit keer geen leesboek maar een boekje met handige tips om het leven met MS wat makkelijk te maken, zogenaamde ‘lifehacks’.

Door Inge Mennen

Het boekje MS Lifehacks, Handige tips & tricks die het leven met MS makkelijker maken
Het boekje MS Lifehacks, Handige tips & tricks die het leven met MS makkelijker maken

Kort geleden – op mijn 43e verjaardag – zou ik een sollicitatiegesprek hebben. Dat gesprek zou kunnen leiden naar een baan als bureaumanager bij Stichting G1000.nu in Amersfoort. Op een korte verkennende aanstelling als online bijlesdocent Grieks & Latijn tijdens de coronacrisis na, had ik ruim zes jaar geen betaalde baan meer gehad. In die periode had ik vooral ontdekt dat ik menselijk contact belangrijk vind in een baan. Zoveel als er bij een baan als docent op een middelbare school, de functie waarvoor ik ben opgeleid, hoeft nu ook weer niet, maar ergens werken waar je mensen ziet en spreekt is toch wel een must wat mij betreft.

Met mijn dochter Ella had ik het al helemaal geregeld. Het gesprek zou plaatsvinden om één uur, dus ik zou vermoedelijk net op tijd terug op kunnen zijn om haar van school op te pikken. Mijn hulp was ziek en werd vervangen; haar vervangster zou werken tot 12 uur. Ik kon dan nog even snel wat eten en daarna op mijn gemak naar de sollicitatie fietsen. Het zonnetje scheen en ik had er zin in.

Maar rond half 12 kreeg ik een berichtje dat mijn gesprek werd afgezegd, omdat er wat onzekerheid was ontstaan over de vacature. Bam. Change of plans. Is dat even toepasselijk. Als er één ding is waar je in een leven met MS mee moet leren omgaan, is het onzekerheid en onduidelijkheid. You never know what life and MS have in mind for you.

Het enige wat je kunt doen is meebewegen. Dit deed mijn klassiek geschoolde hersens denken aan panta rhei, een uitspraak toegedicht aan de pre-socratische filosoof Heraclitus. De uitspraak betekent zoveel als ‘alles stroomt’ en niets blijft hetzelfde. Precies zoals het leven werkt.

Terug naar het boekje MS Lifehacks en de tips. Ik ben dol op tips en lifehacks. Eens even kijken:

– Draag meerdere tassen tegelijk met een musketonhaak. Een wat? Ondanks de foto en mijn grote woordenschat had ik geen flauw benul wat dat was. Wel voorzag de nodige problemen. Ik zou teveel, te zwaar beladen plastic zakjes met boodschappen aan die haak hangen. Stress! En dat is niet goed voor een MS-patiënt. Ik betrapte mezelf erop dat ik met mijn hoofd begon te schudden toen ik deze tip las. Geen spasme, maar ongeloof en meer een: dit meen je niet. Ik hou het bij mijn rugzak met twee standaard grote plastic tassen erin die ik in mijn fietstas kan stoppen. Maar bedankt voor de tip.

Ik pik er nog even een paar uit hoor. Met folie om de steel van je bananen worden ze minder snel bruin. O ja? In de groentelade van de koelkast ook. Gratis tip van mij.

– Bewaar ijs in een diepvrieszak in de vriezer zodat het ijs makkelijker te scheppen is. Ik ken het probleem, maar mijn vriezerruimte is dermate beperkt dat ik deze hack niet vind opwegen tegen de bak ijs een kwartier of half uur voor je het wil opscheppen uit de vriezer halen en op het aanrecht te zetten of eventueel in de koelkast.

– Doe een gekreukeld shirt 5 minuten in de droger met een paar ijsblokjes. Ik neem aan dat hierdoor de kreukels verdwijnen. Geen slechte tip, want aan strijken waag ik me echt niet. Momenteel zijn droger en wasmachine echter hartstikke bezet en mijn vriezerruimte houdt zoals gezegd dus ook niet over, maar ik ga het straks eens proberen.

Het boekje MS Lifehacks, Handige tips & tricks die het leven met MS makkelijker maken
Twee voorbeelden van MS Lifehacks in het boekje

– Plastic folie wordt beter hanteerbaar door het in de vriezer te leggen. Die ga ik eens toepassen, want dat spul krijg ik nooit los. Daarom kan ik het nu niet vinden ook. Ik meen me te herinneren dat ik het laatst gefrustreerd in de prullenbak heb gegooid.

– Voor de zomer klinkt deze handig: verjaag fruitvliegjes door een kom te vullen met witte wijn of azijn en afwasmiddel. Maar met de vrieskou die er momenteel nog is in de avond en nacht, laten die vliegjes zich voorlopig nog niet zien.

Resumé. De tips en tricks uit het boekje MS Lifehacks kunnen het leven met MS makkelijker maken. Niet allemaal zijn ze even bruikbaar voor iedereen, maar er valt in ieder geval voldoende inspiratie uit te halen.

MS Lifehacks, Handige tips & tricks die het leven met MS makkelijker maken, 3e herziene uitgave. Tegen verzendkosten te bestellen via de webwinkel van MS Vereniging Nederland

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Erg grappig!
    Nog een tip: trek je eigen plan. De enige manier om een leuk leven te leiden met MS.

    groetjes,
    marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.