Door Jaap Mereboer

boeken-120424-hoe-bedoel-je-MSHoewel de MS Jaap Mereboer steeds zorgafhankelijker maakt, blijft hij zijn leven als een feest zien. Met zijn Freewheel crosst hij door de duinen van Schoorl.

ISBN 9789048420841; Hoe bedoel je MS?.

De opbrengst van deze recht-toe-recht-aan autobiografie gaat naar Stichting MS Research.

Recensie

Jaap Mereboer(1951) heeft ruim 20 jaar MS. Hij verhaalt van zijn jeugd in Groet(NH), waar hij vanaf zijn derde levensjaar woont, over zijn schooltijd en zijn werk in de horeca. Met veel plezier dist hij anekdotes op. Voor de mensen uit Groet, waar hij een bekend persoon is, moet het een feest van herkenning zijn. Met ‘Ja hoor, daar istie weer, een biertje’ als running gag.

Vanaf de kaft kijkt hij de lezer aan: doordringende ogen, ongeschoren, vlezige kop. Nog zonder de ondertitel te lezen ‘Kijk wat je wel kan en niet zeuren over wat niet meer gaat’, voel je dat dit een man is van niet lullen maar poetsen.

Het leven van Mereboer verandert ingrijpend als bij hem op 39 jarige leeftijd MS wordt geconstateerd. Toch blijft hij actief in het verenigings-, muziek- en sportleven in Schoorl en Groet. Hij haalt met smaak herinneringen op. Zo speelt hij Sinterklaas voor een schoolklas in een rolstoel. Voor zijn inzet voor de gemeenschap krijgt hij zelfs een lintje.

Ook de belangenbehartiging van mensen met makke kan op hem rekenen: hij staat mede aan de wieg van de Stichting Gehandicaptenraad Bergen. Deze stichting vormt het klankbord voor gehandicapten met praktische vragen op het gebied van voorzieningen en hulpmiddelen maar reikt bijvoorbeeld ook de Gouden Rolstoel uit. Jaap test zelf de lokale horeca op toegankelijkheid.

Hoewel de MS Mereboer steeds zorgafhankelijker maakt, blijft hij zijn leven als een feest zien. Met zijn Freewheel crosst hij door de duinen van Schoorl.

Recensie Marja Morskieft