Harm Franse

Gouden Toekomst van Aloys van Marsbergen

blikvanger-130325-boek-gouden-toekomstBij Harm Franse is in december 2003 de diagnose MS gesteld. De periode na de diagnose was zwaar. Fysiek ging het steeds slechter met hem en ook mentaal had hij het er moeilijk mee. Met hulp van medisch maatschappelijk werker Ruud Hoogakker van VUmc MS Centrum Amsterdam is hij deze zware periode goed doorgekomen. Hij heeft zijn leven een nieuwe richting gegeven en dit heeft geleid tot het publiceren van de historische avonturenroman Gouden Toekomst. 

Gouden Toekomst is het spannende relaas van twee Haerlemse vrienden, Roland en Jelle, die in het jaar 1638 meegaan op een V.O.C. expeditie naar ‘de Oost’. De avontuurlijke tocht met ontberingen en hoogtepunten brengt hen halverwege naar de Kaap, waar Roland en Marieke, het nichtje van één van de V.O.C. heren, gekidnapt worden door de wrede piraat El Horror. Haar oom zet gelijk de achtervolging in, maar zullen ze de tocht bij de piraten aan boord overleven en blijft de hechte vriendschap tussen de twee Haerlemse vrienden bestaan, ondanks hun liefde voor dezelfde jonge vrouw?

Harm Franse zegt over de hulp van Ruud Hoogakker van VUmc MS Centrum Amsterdam: “Een van de taken tijdens de therapie van Ruud was proberen inzicht te krijgen in de reden van de stemmingswisselingen door dit te beschrijven. Dat was niet gemakkelijk, maar ik merkte wel dat het proces van het schrijven mij rust gaf.” Na afloop van de therapiesessies is Harm verder gegaan met schrijven. Hij is internsief de zeventiende eeuw gaan bestuderen en heeft zijn manier van schrijven verder ontwikkeld. Het eindresultaat is het boek ‘Gouden Toekomst’, onder pseudoniem Aloys van Marsbergen, dat op zaterdag 23 maart gepresenteerd is. De presentatie van het boek van Harm viel in de Boekenweek van 2013. Een Boekenweek die toevalligerwijs het thema had: ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden.’

Harm: “Ik zou heel graag willen dat mijn verhaal andere mensen helpt. Ik hoop dat mensen die in een rouwproces zitten, om ziekte of iets anders te verwerken, mijn verhaal horen en ook leren hun gedachten te verzetten door te schrijven. Ik ben Ruud Hoogakker zeer dankbaar, daarom ga ik het boek binnenkort nog speciaal aan hem overhandigen op VUmc.

Boek:       Gouden Toekomst van Aloys van Marsbergen
ISBN nr:   9789048428298

Bron:         VUMC