Een Moeder vol Stoplichten

Door Beitske Bouwman en Fiona Sie.  Illustraties van Karst-Janneke Rogaar.

Het verhaal gaat over Amelie. Zij is 9 jaar als haar moeder plotseling ziek wordt. Ze begrijpt niets van de ziekte van haar moeder. Het enige dat ze weet is dat het een rotziekte is die nooit meer overgaat. Thuis is opeens helemaal geen fijn thuis meer. Ze weet zich geen raad met haar gevoelens.

Nieuw boek Een moeder vol stoplichten Bedenker van het boek, Fiona Sie, is klinisch psycholoog/ jeugdpsychotherapeut. Zij kreeg MS en omdat zij  geen goede boeken kon vinden die haar eigen jonge  kinderen konden helpen, besloot zij zelf een verhaal te bedenken.

Schrijfster Beitske Bouwman (van o.a. Kindengel) schreef vervolgens het verhaal. De illustraties zijn van Karst-Janneke Rogaar

Uitgeverij SPW, Amsterdam; http://www.swpbook.com/index.php?action=view&book=1970&mcat=21#.WYMAelFJaUl
ISBN: 9789085606796
184 pagina’s; Prijs: € 17.50

Boekrecensie door Femke Verhoef

Amelie is boos

Amelie is boos, boos op MS en boos op hoe het in haar gezin gaat sinds haar moeder MS heeft. De negenjarige Amelie voelt zich behalve boos ook verward en bezorgd om haar moeder. Haar grote zus Nina en haar kleine broertje Jonathan voelen deze dingen ook allemaal. Zelfs papa is niet meer dezelfde papa. “Mama is alleen maar met zichzelf bezig” denkt Amelie.
Het boek begint met de diagnose MS en volgt de weg, langs alle hobbels en emoties, naar een vorm van acceptatie. Een kinderboek waarin op een treffende manier het dagelijks leven van een dochter wordt geschetst waarvan de moeder MS heeft.

Stoplichten

Amelie probeert een plan te bedenken hoe haar moeder kan genezen. Ondanks dat zij tijdens haar zoektocht ontdekt dat MS niet te genezen is, leert Amelie hoe met de ziekte van haar moeder om te gaan.

In overzichtelijke en korte hoofdstukken  maken Beitske Bouwman (schrijfster) en bedenker (Fiona Sie), duidelijk hoe het voor een jong meisje is om een moeder met MS te hebben. Welke invloed dit kan hebben op een gezin, geschetst door de ogen van een negenjarige. Er wordt duidelijke taal gebruikt die aansluit op hoe kinderen in de leeftijd 8 tot 10 jaar denken. Geen moeilijke woorden, weinig versluierende opmerkingen. Recht voor zijn raap met woorden die kinderen begrijpen.

Duidelijke taal

Omdat ik zelf moeder ben – met MS- ben ik begonnen aan het boek samen met mijn dochter. Inleven in Amelie ging mijn dochter goed af. Op een gegeven moment maakte zij de opmerking “Mama, ik weet wel wat ze uitleggen, de moeder van Amelie heeft MS”.

Amelie schrijft een brief aan de dokter, met  allerlei vragen over MS. Mijn dochter vond het erg “cool” zoals zij zelf zei “dat de dokter zomaar een brief terugschrijft”. Een goed voorbeeld dat de taal in het boek aansluit bij de beleving van kinderen. Mijn dochter is nog wel wat te jong – 6 jaar – om het boek volledig te begrijpen. Het boek is goed geschikt voor de leeftijdscategorie die de schrijfster en bedenkster aangeven (8 – 10 jaar).

Werkboek

Een Moeder vol Stoplichten leest prettig. De opbouw van het boek is duidelijk. In elk hoofdstuk wordt een ander thema besproken terwijl het boek in zijn geheel een duidelijk verhaal te vertellen heeft. Boosheid, angst, doktersbezoek, ziekenhuisopname en school – het wordt allemaal besproken.
Naast het verhaal is achterin het boek een werkboek toegevoegd. Hier kan een kind alleen mee aan de slag. Het  kan ook  gebruikt worden als handvat om een gesprek aan te gaan samen met je zoon of dochter. Op een speelse en leuke manier kunnen kinderen aan de slag met hun eigen emoties wanneer een gezinslid MS blijkt te hebben.

Op zoek naar een boek over een ouder met MS en wat dit kan betekenen in een gezin? Moeder vol Stoplichten is dan een toegankelijk en prettig boek om te lezen.

Uitgeverij SPW, Amsterdam; http://www.swpbook.com/index.php?action=view&book=1970&mcat=21#.WYMAelFJaUl
ISBN: 9789085606796
184 pagina’s; Prijs: € 17.50<

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *