Egbert Mulder

Uitgeverij  boekscout.nl 
ISBN: 978-94-6089-166-3

Multiple sclerose is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij ontstekingen en littekens leiden tot wisselende of toenemende neurologische klachten. Bij MS kan haast elke denkbare stoornis optreden. Indien de uitspraak ‘Alles kan, niets hoeft’ in de geneeskunde ergens van toepassing is, dan wel hier. 

Recensie door Dr. Peter Jongen, neuroloog

jd-boeken-091202-dagelijksedingenAls je goed luistert naar mensen met MS merk je dat iedereen zijn eigen MS heeft; onvoorspelbaar en individueel kunnen de veranderingen zijn. Toch hebben al die mensen iets gemeen. Voor wie de diagnose te horen krijgt betekent MS een gedwongen leerproces. In dit boek beschrijft Egbert Mulder zijn eigen langdurige leerproces. Hoe zijn leven een onverwachte wending kreeg en hoe hij letterlijk en figuurlijk opnieuw zijn weg moest vinden.

De stappen die hij daarbij zet, het vallen en opstaan, de struikelblokken en meevallers worden vaak pijnlijk nauwkeurig in kaart gebracht. Met relativering, humor en reflectie, soms met onvrede en teleurstelling. Hij geeft een inkijk in zijn privéleven en doet dat onopgesmukt. Omdat een groot aantal van de beschreven situaties zich in het dagelijks leven afspelen, zijn ze voor iedereen herkenbaar. Je kunt je er zonder moeite in verplaatsen.

Al lezend word je meegezogen in de stroom van ervaringen die de auteur opdoet. Je kunt het proces van eerste klachten tot toenemende beperkingen meemaken en meevoelen. Dan begrijp je niet alleen wat MS kan betekenen, maar zie je ook de persoon achter de diagnose tot leven komen. In dit boekje leer je Egbert Mulder kennen via zijn MS.
Als je MS hebt kan het gebeuren dat je relatie tot familie, vrienden en kennissen in toenemende mate wordt bepaald door deze diagnose. Niet omdat je graag je MS etaleert, maar omdat MS zich op de meest ongelegen momenten opdringt en zo het beeld vormt dat de ander van je heeft.

MS maakt zo’n indruk op je omgeving dat het kan gebeuren dat deze je steeds minder als vertrouwd familielid, vriend of kennis ziet, maar meer als iemand ‘met MS’. Waar gesprekken voorheen over alledaagse onderwerpen gingen, gaan ze voortaan met name over MS. Je dreigt maatschappelijke te worden gereduceerd tot je diagnose. Het kan er zelfs op lijken dat men vooral nog belangstelling voor je heeft in zoverre er nieuws is over je MS. Mensen kunnen blijkbaar niet goed hun weg vinden wanneer iemand uit hun naaste omgeving te maken krijgt met een chronische aandoening. We hebben nooit geleerd met chronisch zieken om te gaan. Het is ook moeilijk: het aantal aandoeningen is groot en de gevolgen vaak specifiek en niet altijd herkenbaar. We moeten op weg worden geholpen.

Dit boekje is geschreven voor…..

De vraag voor wie dit boek geschreven is, is dan ook gemakkelijk te beantwoorden. Behalve voor ieder die MS heeft, is het ook bedoeld voor ouders, partners, kinderen, familie, vrienden en kennissen van mensen met MS. Het is bedoeld voor neurologen, MS-verpleegkundigen, en ieder ander in de gezondheidszorg die op enigerlei wijze betrokken is bij MS-zorg. Het is bedoeld voor ambtenaren achter de diverse loketten en bureaus die besluiten nemen over aanpassingen en voorzieningen. Het is bedoeld voor ‘beleidsmakers’ in alle denkbare politieke en bestuurlijke lagen, die het maatschappelijk wel en wee van chronisch zieken bepalen. Het is bedoeld voor iedereen die iemand met MS kent, in zijn eigen omgeving of via anderen. Het is dus moeilijk aan te geven wie dit boekje ongelezen mag laten. En misschien is het boekje wel in de eerste plaats bedoeld voor Egbert Mulder zelf, die denkend en schrijvend een creatieve manier vond om met zijn MS om te gaan.
Zie ook www.boekscout.nl