Recensie boek Henk Kniep: Lichtpuntjes. Leven met MS

Door Inge Mennen

In dit boekje beschrijft Henk Kniep, die jarenlang werkte als docent wis- en natuurkunde aan het VeenLandenCollege (VLC) in Mijdrecht, hoe hij in 1995 de diagnose MS kreeg.

Lichtpuntjes. Leven met MS, Henk Kniep Positief en praktisch ingesteld als hij is, begint hij al snel te vertellen over zijn leven en hoe hij zijn weg heeft gevonden in  en omgaat met de beperkingen van de chronische ziekte. Het wordt al snel duidelijk dat de steun van zijn familie, muziek, zijn geloof en de omgang met zijn leerlingen een  grote stempel op zijn leven hebben gedrukt.

Kniep vertelt hoe hij uiteindelijk moeite krijgt met lopen en in een rolstoel belandt. Met gepaste trots schrijft hij over zijn bijlesleerlingen. De vakken die hij geeft zijn niet voor alle leerlingen eenvoudig te volgen. Vandaar dat hij regelmatig bijlessen gaat geven aan leerlingen die wat extra uitleg, aandacht en tijd nodig hebben om bij te blijven. Dat doet hij op een vaderlijke en  toch gelijkwaardige manier. Hij volgt de actuele ontwikkelingen en brengt veel humor in zijn lessen. Als leerlingbegeleider weet hij zo een relevante rol voor zichzelf op school te behouden.

Rond Valentijnsdag besluit Kniep de meiden die gehoor lijken te geven aan zijn tip om hun lievelingsleraar een Valentijnskaart te sturen, ook eens te verrassen met een kaart. Het kost de nodige moeite een kaart te vinden die niet verkeerd kan vallen, maar hij slaagt erin en verrast drie meiden met een kaart, die vervolgens trots de hele klas door wordt rondgegeven.

Alle door Kniep verzamelde verhalen en anekdotes zijn te lezen in korte hoofdstukken, regelmatig verfraaid met vaak kleurrijke tekeningen, gemaakt door Karin Bergman, tekendocente op de school.

Af en toe sluipt er enige verontwaardiging in de verhalen over de nare kwalen en beperkingen van de ziekte in zijn verder overwegend positieve anekdotes, maar Kniep keert steeds snel weer terug bij het vinden en benoemen van zijn zegeningen, de lichtpuntjes in zijn leven met MS.

Uit de anekdotes wordt duidelijk hoeveel plezier de auteur beleefde op school en hoeveel leuke dingen hij meemaakte tussen de leerlingen op school, maar ook thuis met de dames van de thuiszorg.

Henk Kniep presenteerde het boekje op 20 mei 2019, de dag waarop hij afscheid nam van de school.

Lichtpuntjes. Leven met MS,  Henk Kniep
Fictie – Nederlands, 105 pagina’s, Uitgeverij Début, Rijswijk, 2019

 

Meer boeken lezen?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.