Het beste beentje voor – Ook met MS

Door Chrianne Venghaus

In deze bundel vertelt de schrijfster (1960) op geestige wijze over diverse herinneringen: een date met gulzig eetgedrag, het spannend, haast thrillerachtige afscheid van haar geliefde, moeder zijn van twee creatieve kinderen, een biologieles die tot verwarring leidde, een onverwacht bezoek van een beschonken Sint op pakjesavond, haar date met een boze Jood, een hysterisch zakendiner, tumult in een wachtkamer en nog veel meer. Tijdens het lezen vergeet je dat dit herinneringen van een MS-patiënt zijn.boek Het beste beentje voor (ook met MS)

Boekrecensie door Femke Verhoef

Het beste beentje voor – Ook met MS

Chrianne Venghaus heeft MS en begon met het schrijven van korte verhalen nadat zij een terugval had gehad waarbij ook haar concentratie en geheugen waren aangetast. Het kostte haar weken oefenen voordat zij weer kon lezen en daarna ook schrijven. Dus is ze zelf vooral dankbaar dat deze bundel tot stand is gekomen.

De titel van het boek is enigszins misleidend. Lezers die verhalen over MS verwachten komen bedrogen uit. De schrijfster probeert juist de ‘gewone’ kant van het leven te benadrukken en stipt maar een enkele keer MS aan. Wat je wél kunt verwachten is een reeks van onderhoudende korte verhaaltjes over het leven van alledag en de soms toch wel aparte dingen die je daarbij tegenkomt. Chrianne schrijft over daten, vriendschappen, kinderen en alle andere dagelijkse beslommeringen.

Sinterklaas en snurken

De onderwerpen van de verhalen zijn divers: van een dronken sinterklaas die onbesteld op pakjesavond op de stoep staat tot het gesnurk van haar ex-partner. Dat laatste leidt tot nachtelijke avonturen die eindigen op de slaapkamer van haar dochter die het natuurlijk reuze gezellig vindt dat mama op haar kamer komt kamperen. Of het gaat over een kinderfeestje met een kleine gast die wel erg fanatiek is. En laat de schrijfster daar nu een gruwelijke hekel aan hebben.

De meeste verhaaltjes beslaan een pagina of twaalf. Ze zijn afzonderlijk van elkaar te lezen. Als je het wilt lees je het boekje in één keer uit. Een enkel verhaaltje per dag kan natuurlijk ook. Geschreven met een knipoog en af en toe met een enigszins sarcastische ondertoon weet Chrianne de vinger haarfijn op de pijnlijke plekjes te leggen.

MS

Op een enkel fragment na komt de MS van Chrianne niet aan de orde. Dit had ik vooraf wel gedacht. Lees dit boekje dan ook niet omdat je op zoek bent naar een verhaal over MS, maar vanwege de luchtige toon waarop de ervaringen worden beschreven. Want grappen en grollen zal je voldoende aantreffen in deze bundel.

Het beste beentje voor, ook met MS is een vervolg op Chriannes eerste bundel. Die leverde zulke enthousiaste reacties op dat de schrijfster, mede gestimuleerd door haar kinderen besloot een tweede bundel uit te brengen. Een onderhoudend boekje met een knipoog.

Het beste beentje voor – ook met MS.
Chrianne Venghaus
151 blz. ISBN: 978-94-022-3813-6
Uitgeverij Boekscout
www.boekscout.nl

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.