skip to Main Content
“Leef Je Passie!”

“Leef je passie!”

The Guardians of imperfection #TGOI

“Leef je passie!”

Behalve MSwebber is ‘onze’ Marijn de Vries ook actief als comedian – sinds een tijdje samen met zijn collega Sem Bannenberg. Na een aantal optredens in eigen land wagen ze nu de sprong om hun passie met het buitenland te delen. Vanaf 16 augustus is het duo tien dagen lang te zien op het Fringe festival in Edinburgh. Na de laatste try-out in het Amsterdamse theater Perdu sprak ik Marijn.

Door: Gisèle van Dokkum

the guardians of imperfectionHoe is het duo Marijn en Sem ontstaan?
“Op een Open Comedy Avond kwamen we elkaar tegen, ongeveer een jaar geleden. Nadat ik een tijdje de kat uit de boom had gekeken, heb ik  Sem – alias Bannie Cheff – voorgesteld om samen te werken. In de kroeg hebben we uiteindelijk onze samenwerking beklonken.” Om de reactie van het publiek te testen en uit te vinden hoe hun samenspel interacteert, traden Marijn en Sem een aantal keren op, onder andere in café De Nieuwe Anita en in theater Perdu.

Marijn: “Personen met een beperking behoren tot een minderheid, en ik heb mij lange tijd ook echt anders gevoeld dan andere, ‘gewone’ mensen.  De White Heterosexual Middle Aged Man is de norm, en ik behoor nog niet tot die leeftijdscategorie.” De Vries en Bannenberg, die zich ‘The Guardians of Imperfection’ noemen, willen met hun optreden het imago van de beperkte medemens veranderen, want: “wij zijn er ook!”

Paradoxen

Door een hersenbloeding tijdens de geboorte liep Sem Cerebrale Parese (CP) op, een eenzijdige verlamming. Van jongs af aan heeft hij met die beperking zijn weg gevonden, en maakte hij tegen wil en dank kennis met het wel en wee van leven met een aandoening.

Marijn is al geruime tijd bekend met MS; niet alleen met de fysieke maar ook met de sociale gevolgen. In dat laatste vinden Sem en Marijn elkaar: de hilarische paradoxen die hun aandoening in het dagelijks leven met zich meebrengt, vormen de stof voor hun sketches.

Op humoristische wijze laten ze het publiek voorbeelden zien uit hun dagelijkse leven. “Je kan je geen voorstelling maken van perfectie als je geen imperfectie kent”, zegt Marijn. “Imperfectie zit namelijk in alles. Perfectie is irreëel. Het hoopje imperfectie eindigt tenslotte in het toilet nadat je er in een perfecte houding op hebt gezeten.”

Barrières

Begin dit jaar besloten Sem en Marijn om een optreden te boeken op Edinburg Free Fringe 2017, een festival dat vergelijkbaar is met de Nederlandse Parade. Voor beiden is stand-up comedy een passie for life. Marijn vindt het belangrijk dat iedereen – met of zonder beperking – de kans krijgt om alles uit het leven te halen wat erin zit.

“In iedereen zit iets bijzonders. Zonder beperking heb je in principe geen barrières te overbruggen. Althans, geen ingewikkelde fysieke problemen, met bijbehorende manier hoe hier dan weer mee om te gaan.” Marijn wordt intussen opgebeld door zijn compagnon, alsof-ie wist dat we het over hun optreden hadden. Voor mij de gelegenheid om de sushi te verorberen die op een plateau voor ons ligt. Terwijl we nog wat nakletsen komen we op en het onderwerp dat we niet besproken hebben: chips!

Ludieke actie

In theater Perdu in Amsterdam was de zak chips direct een eyecatcher op het toneel. Gedurende de voorstelling kwam de lekkernij uitgebreid ter sprake. “Zieken hebben de reputatie lui te zijn en met een zak chips voor de televisie te hangen. Waar zijn ze anders goed in?” Die reputatie halen The Guardians of Imperfection op grappige wijze onderuit.

the guardians of imperfectionSem draagt bovenop zijn volle bos krullen een opvallende pet waarop staat www.iratecrisps.com. Hiermee verwijst hij naar hun gezamenlijke website waarop chips worden gewaardeerd. Marijn heeft hier ook een review geschreven over de zak chips die hij, als fervent ex-voetballer, open trok tijdens het vrouwenvoetbal begin deze maand. Het verband tussen de oranje shirts van de spelers en de kleur van de paprika chips is logisch, maar vooral komisch.

De website is een aanrader om eens te bekijken tijdens een lui moment. Hier is ook een optreden van The Guardians te bekijken. Verder zijn Marijn en Sem te volgen op twitterkanalen @MarijndeVries en @BannieCheff.

Het optreden in Edinburgh vindt plaats in de kroeg The Mockingbird. Bezoekers zijn ook last-minute nog van harte welkom in ‘Edinbra’, zoals Marijn het met streekgebonden accent uitspreekt. Het publiek wordt overigens niet scheef aangekeken als ze kreupel van het lachen de voorstelling verlaten.

Kortom: Grab a crispy bite, take a pint and enjoy The Guardians of Imperfection!

De Edinburgh Fringe is het grootste kunstfestival ter wereld: 50.266 voorstellingen van 3.269 shows op 294 locaties en 2,5 miljoen verkochte kaartjes in 2016.
www.edfringe.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top