
Kunnen MS-laesies verdwijnen?
Soms lijkt het erop dat MS-laesies verdwijnen. De klachten die ze veroorzaakten zijn er niet of nauwelijks meer en ook op een MRI-scan zijn ze niet meer te zien. Kunnen laesies echt verdwijnen? Het antwoord op die vraag zal je verbazen!
Bram Platel van Stichting MS in Beeld vertelt je er alles over in onderstaande video:
0:00 Introductie
0:18 MS-laesies
1:52 MRI-scans
2:35 Wat gebeurt er bij nieuwe laesies?
6:46 Wat gebeurt er op de MRI na een nieuwe laesie?
8:01 Wat gebeurt er met klachten na een nieuwe laesie?
9:59 Verdwijnende oudere laesies
11:39 Samenvatting
Bron: MS in Beeld
Dit bericht heeft 2 reacties
Geef een reactie
Laatste nieuws
Afscheid van twee MS-experts: Chris Polman en Paul van der Valk
30 september 2023
Nieuws | Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) heeft afscheid genomen van twee gerenommeerde MS-experts: neuroloog professor dr. Chris Polman en patholoog professor dr. Paul van der Valk.
Nieuwe Europese gehandicaptenkaarten
29 september 2023
Nieuws | De Europese Commissie werkt aan een nieuwe Europese gehandicaptenkaart en een nieuwe Europese parkeerkaart. Die moeten geldig worden in alle – nu – 27 landen van de Europese Unie (EU).
Tweede Kamer wil uitkeringen verhogen
25 september 2023
Nieuws | De Tweede Kamer wil diverse uitkeringen vanaf 1 januari 2024 extra verhogen. Dat kan ook voor mensen met MS betekenis krijgen.
Beste Bram, een helder en uitstekend verhaal ! Moet het – als leek- nog maar een keer horen. Hoewel ik al vanaf mijn 37 ste MS heb en nu 63 ben vraag ik me wel e.e.a. af m.b.t. de leeftijd. Je had het er kort over. Is het zo dat dergelijke senioren minder MS aanvallen krijgen (kunnen krijgen) ?? En wat adviseer je Orelizumab gebruikers?
Geleken is dat de vaccins ( 2x astra zenica) bij mij 0,1 % dekking geven… Dus niets ! Moet ik niet overstappen naar een medicijn dat wel dit accepteerd ?
Hoor graag, groet Rob
“Is het zo dat dergelijke senioren minder MS aanvallen krijgen?” Ik heb het er niet overgehad in deze video, maar in de video over de beloopsvormen (https://youtu.be/ajuwiV8Dtxk) heb ik het over een ‘lekkend-zwembad-model’. In deze video leg ik het wat uitgebreider uit, maar die is in het Engels met Nederlandse ondertitels (https://youtu.be/5aNtdWrCHTE). Op latere leeftijd overheerst bijna altijd MS progressie (het afnemen van functionele reserve, ofwel het dalen van het water in het zwembad), niet meer de MS aanvallen (de stalagmieten).
Dus antwoord op de vraag: Acute ontstekingen (MS aanvallen) komen na lange tijd met MS latere leeftijd minder vaak voor. Tegelijkertijd is er wel vaak neurodegeneratie en blijven oude ontstekingsplekken vaak ‘smeulen’ wat leidt tot verdere schade.
Ik geloof wel gemiddeld genomen MS progressie nadat je al tientallen jaren MS hebt minder snel gaat, maar dat weet ik niet zeker (dat zou een neuroloog beter kunnen toelichten).
Wat wel zo lijkt is dat het gebruik van MS-medicatie in de fase waarin aanvallen optreden ook (positief) bijdraagt aan de snelheid waarmee later progressie op treedt.
“En wat adviseer je ocrelizumab (Ocrevus) gebruikers? Gebleken is dat de vaccins ( 2x astra zenica) bij mij 0,1 % dekking geven… Dus niets ! Moet ik niet overstappen naar een medicijn dat wel dit accepteerd ?”
Hier heb ik een tijdje geleden wat over geschreven op het forum van MSweb (https://forum.msweb.nl/viewtopic.php?p=223979#p223979 en https://forum.msweb.nl/viewtopic.php?p=224029#p224029)
Het nemen van een booster-dosis lijkt wel nuttig. Maar over de optimale timing zou je met je neuroloog kunnen spreken.
Mijn conclusie vooralsnog was:
“Ik denk dat de overweging (uitstellen van een nieuwe gift Ocrevus) gemaakt zou moeten worden op basis van je risico om ernstige COVID-19 te krijgen (b.v. wat is je leeftijd, overgewicht, roken, fitheid, hoeveel COVID-19 er in je omgeving voorkomt [wat is de kans dat je er aan bloodgesteld wordt], etc. <- de standaard risicofactoren van COVID-19) tegenover het risico dat je MS actief wordt (b.v. wat is je leeftijd, hoe actief was je MS voor Ocrevus, etc.). Een lastige afweging waarbij je neuroloog je hopelijk kan helpen.”