skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Nieuws

De redactie van MSweb schrijft en verzamelt voor deze rubriek berichten over medische zaken, wetten en regels, werk, zorg, toegankelijkheid, voor zover in het dagelijks leven voor mensen met MS belangrijk. Zie voor het nieuws over wetenschappelijk onderzoek de rubriek MS-onderzoek.

Actuele thema’s

Voor de berichtgeving over enkele actuele maatschappelijk of wetenschappelijke zaken voor mensen met MS zijn de meest relevante berichten apart ondergebracht in afzonderlijke dossiers. Op dit moment zijn die er voor corona (COVID-19), stamceltherapie, vitamine D en Fampyra.

Corona (COVID-19)

Het coronavirus dat zich sinds eind 2019 als COVID-19 over de wereld verspreid heeft, raakt ook mensen met MS. De laatste berichten over het virus en vooral over de relatie met MS zijn terug te vinden in het ‘Corona dossier.

Stamceltherapie

Voor de behandeling van de meest agressieve vormen van MS komt steeds meer ‘stamceltherapie’ in beeld. In het bijzonder gaat het om autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie (aHSCT). Tot nog toe is die in Nederland niet beschikbaar voor MS-patiënten, wel in het buitenland. Op de pagina ‘Stamceltherapie‘ lees je onze berichten daarover.

Vitamine D

MS is een ingewikkelde ontstekingsaandoening van hersenen en ruggenmerg waarbij zenuwweefsel verloren gaat. Er zijn veel factoren die daarbij een rol kunnen spelen. Sterker nog: er is vrijwel zeker sprake van een samenspel van de invloed van genen, levensstijl, omgevingsfactoren, virussen en wellicht ook een mogelijk gebrek aan vitamine D. Op de pagina ‘Vitamine D‘ vind je onze berichten in dit dossier.

Fampyra

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) vroeg zich begin 2018 sterk af of het loopmedicijn Fampyra voldoende klinisch relevant was om het middel een vaste plek te geven in het basispakket van de zorgverzekering. Acties van vooral MS Vereniging hebben er uiteindelijk toe geleid dat het antwoord hierop ja werd.  Op de pagina ‘Fampyra‘ lees je de berichtgeving daarover.

Columns

MSweb is trots op haar columnisten van uiteenlopende pluimage. Zowel mensen met MS (Bram Platel, Marja Morskieft en Mariëtte van Amerongen), als een vader van een dochter met MS (Jan van Amstel), en die vader is ‘toevallig’ ook nog de voorzitter van MS Vereniging Nederland.

Daarnaast ook incidentele schrijvers onder wie de bekende neuroloog dr. Gerald Hengstman, de spits van MS Zorg Nederland en Reni de Boer, voormalig Mis(s) Nederland en dochter van voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland. Die columns staan op onze ‘Gasten-pagina‘.

Podcasts

Een podcast is feitelijk een radio programma, maar dan beschikbaar gemaakt via internet en – niet live. Je luistert het dus wanneer het jóu uitkomt, ofwel “on demand”. Je kunt een podcast dus eigenlijk zien als een soort “audio blogging” of “radio on demand”. MSweb plaatst in deze rubriek diverse interessante podcasts, zowel eigen podcasts als van anderen.

Uitgeknipt

Hier plaatsen we artikelen uit bladen en tijdschriften die voor mensen met MS van belang kunnen zijn maar niet tot aparte berichtgeving leiden. Uiteraard met bronvermelding. Alle ‘Uitgeknipt-artikelen‘ zijn opgeslagen als PDF-bestand. Heb je een tip? Mail naar redactie@msweb.nl

Boeken

Er zijn heel wat boeken met de ziekte multiple sclerose als thema. Soms met een medische blik maar vaak ook over een leven met deze. op de pagina ‘Boeken‘ een overzicht daarvan. Op zoek naar boeken voor kinderen? Ga naar www.mskidsweb.nl.

Video’s

In deze rubriek verzamelen we ‘Video’s‘ met MS als thema. Stuur jouw leuke, ontroerende of serieuze bijdragen op dit vlak naar redactie@msweb.nl. Meer filmpjes en video’s vind je op ons YouTube-kanaal. Wil je helpen om dit kanaal uit te breiden, solliciteer dan bij onze redactie naar deze functie.

Externe links

Websites van andere MS-organisaties in Nederland en België, die zich ofwel bezighouden met onderzoek of met het welzijn van mensen met MS, verzamelen we op de pagina ‘Externe links‘.

Uitgelicht

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top